Translate

poniedziałek, 13 października 2014

Papryka faszerowana inaczej

Pomysł na faszerowane papryki znam już z dzieciństwa. Lata temu, w sezonie przygotowywała je moja mama. I co prawda te jej smakowały mi najbardziej (jak wszystko u mamy) to dzisiaj sama staram się szukać smaku dzieciństwa. Papryki, które Wam dzisiaj proponuję są odmienione poprzez dodanie sera camembert. Farsz jest delikatny i kremowy. A sezon paprykowy  choć powoli zmierza ku końcowi to jeszcze w sklepach czy na targu tego nie odczujemy. Korzystajmy póki cena tego pysznego warzywa jest jeszcze atrakcyjna. Zapraszam!
 
SKŁADNIKI:
- 4 duże papryki 
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 500 g mięsa mielonego
- 200 g  ryżu
- krążek naturalnego sera camembert (120 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 kostki warzywne/ lub zamiennik bulion
- sól, pieprz, bazylia (użyłam świeżej) 
- 3 łyżki oleju
.
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy. W tym czasie do rondelka wsypujemy ryż i zalewamy go szklanką wody z rozpuszczoną 1 kostką warzywną. Gotujemy aż ryż wchłonie wywar. Podgotowany ryż wrzucamy do mięsa razem z koncentratem pomidorowymi i połową pokrojonego sera camembert. Mieszamy i przyprawiamy bazylią.
Papryki myjemy. Ostrożnie ścinamy wierzch i wydrążamy pestki. Faszerujemy masą ryżową, na wierzch kładziemy po grubym plasterku sera, sypiemy bazylią i przykrywamy "kapeluszami". 

Do garnka z grubym dnem (garnek musi być wymierzony, tak by warzywa się nie poprzewracały) wlewamy ok. 3-4cm wody i rozpuszczamy pozostałe kostki. Układamy papryki  i dusimy je na małym ogniu 1,5 - 2 godzin. Papryki mają być miękkie. Przy wyciąganiu ugotowanych warzyw bardzo uważamy by nie przebić skórki, która jest bardzo delikatna - gdy papryka pęknie farsz się wysypie. Smacznego!

17 komentarzy:

  1. mniam, uwielbiam faszerowane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow,wspaniała!
    Z przyjemnością powtórzę Twój przepis.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna, apetyczna papryka! Oby sezon paprykowy trwał jak najdłużej! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Posmakowałaby mi taka papryka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak świeżej papryki nie za bardzo lubię, tak tą faszerowaną bardzo chętnie!:)
    Dobre nadzienie, jeszcze ten serek.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz absolutną rację. Trzeba korzystać z papryk póki są tak słodkie jak teraz. Bardzo mi się podoba twój dodatek w postaci sera. Nie próbowałam, ale nadziewana papryka tak często bywa na naszym stole, że następnym razem dodam camembert:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia a dodatek camembert to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  8. faszerowane warzywa bardzo lubię :) też niedawno robiłam papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam, z faszerowanych warzyw właśnie paprykę lubię najbardziej :) Twoja wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna papryczka, smaczne i treściwe danie, coś dla moich głodomorów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam faszerowane papryki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne i dość tanie danie, a przy tym jakie kolorowe...

    OdpowiedzUsuń