Tradycyjne pulpety? Super! Ale dlaczego by ich nie zmodyfikować tak, by z dobrze znanego nam dania wyczarować coś zupełnie innego? Dodatek bazylii oraz cząbru wspaniale podkręca smak mięsa, a dodatek pieczarek oraz szpinaku do sosu sprawia, że danie zyskuje na smaku. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 40 dag mięsa mielonego (mieszane)
- 3 łyżki kaszy manny
- jajko
- świeża bazylia oraz cząber (garść liści)
- sól oraz świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
- 40 dag pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 dag pieczarek
- 15 dag baby szpinaku
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, cukier, chilli
PRZYGOTOWANIE:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy kaszę mannę, jajko, posiekane zioła oraz przyprawy do smaku. Masę dobrze mieszamy i odkładamy na pół godziny. Teraz formujemy niewielkie kulki, które obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu pulpetów odlewamy tłuszcz z patelni. Do kulek dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki, plasterki pieczarek i posiekany szpinak. Gdy warzywa puszczą wodę dodajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy. Jeśli płynu jest niewiele można dolać kilka łyżek wody. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, lekko cukrem i chilli. pulpety dusimy w sosie ok 10 min. Podajemy gorące z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego!
Jejciu jak ja dawno u ciebie nie byłam.
OdpowiedzUsuńPulpety takie uwielbiam :)
Ostatnio nie mam na nic czasu, ale mam nadzieję, że już się to poprawi :) Pozdrawiam!
Usuńja też swojego trochę zapuscilam, ale to przez ciążę.
Usuńpodoba mi się to urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kombinacje z tradycją :D
OdpowiedzUsuńWyszły ci rewelacyjnie ;)
Bardzo fajny przepis , na pewno go wykorzystam w przyszłości .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bardzo pysznie te kotleciki wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają! Koniecznie trzeba wypróbować!! Na pewno będą pyszne!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://beauty-and-diet.blogspot.com/
Smakowicie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń