Sezon na truskawki trwa w najlepsze więc korzystamy z niego jak tylko się da.
Ciasto, które Wam proponuję jest wilgotne, a zarazem lekkie.
Owoce zatopione w słodkim cieście idealnie kontrastują swym kwaskowatym smakiem.
Idealne ciasto do kawy czy herbaty.
- 60 dag truskawek (umytych, bez szypułek)
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka roztopionej margaryny
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, wciąż ubijając dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po troszku dodajemy do jajek. Na końcu wciąż miksując wlewamy malutkim ciurkiem margarynę. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 27,5 x 22,5 cm i wtapiamy w nie truskawki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 50-60 min do "suchego patyczka".
Sezon truskawkowy kojarzy mi się właśnie z takim ciachem, no i oczywiście z kluchami z truskawkami! Obie propozycje obłędne... już się doczekać nie mogę:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńmniam:D wczoraj też robiłam ciacho truskawkowe :D
OdpowiedzUsuńTAKIE NAJLEPSZE! ZAPISUJĘ PRZEPIS;) JA ROBIĘ PODOBNE NA OLEJU ;OSTATNIO DWUKOLOROWE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM; POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/truskawkowo-rabarbarowe-ciasto.html
Wygląda tak smakowicie, że nie będę czekać na swoje truskawki. Kupię i też sobie upiekę. Już czuję jak pachnie:))
OdpowiedzUsuńmmm... to zdecydowanie moje smaki!pycha!
OdpowiedzUsuńkocham ten czas gdy owoce raczą nas swoim dobrodziejstwem. Można wtedy szaleć z wyjątkowymi w smaku ciastami
OdpowiedzUsuńMozliwe, ze dzis wyprobujemy ten przepis takze trzymaj kciuki bo nasze zdolnosci kulinarne znacznie odbiegaja od Twoich :)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek do kawy <3
OdpowiedzUsuńAle wypasione :D Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :)!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z owocami - pozdrawiam :)))
Wszystko co truskawkowe zabieram od razu do ulubionych przepisów:)
OdpowiedzUsuńWyglada na bardzo latwy a zarazem pyszny przepis - moze odwaze sie go wyprobowac.
OdpowiedzUsuńTo jeden z przepisów, które nie wymagają żadnych zdolności cukierniczych, dlatego z pewnością się uda :D Pozdrawiam
Usuń