Translate

wtorek, 15 lipca 2014

Cukier lawendowy

Za każdym razem zapach lawendy przypomina mi czas wakacji i bezgranicznie upragnionego błogostanu. By zatrzymać go na dłużej postanowiłam zrobić domowy cukier lawendowy. Kwiaty mam z własnej uprawy, czyli zupełnie ekologiczne. Sama natura!

SKŁADNIKI:

- 1,5 szklanki cukru
- 8 łodyżek wysuszonej lawendy

PRZYGOTOWANIE:

Cukier połączyć z pokruszonymi listkami kwiatów lawendy. Przesypać do słoiczka i szczelnie zamknąć. Pozostawić na kilka dni.

Taki cukier wspaniale podkreśli smak naszych wypieków lub odmieni ulubione desery.



Przetwory

16 komentarzy:

  1. Lawendowego jeszcze nie jadłam, ale waniliowy robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się właśnie zabieram za waniliowy :) musi pięknie pachnieć!

      Usuń
  2. domowy cukier smakowy jest niezwykle aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to fajne i proste, ja tym sposobem robiłam olejki, z tym że do celów kosmetycznych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pełną torebkę lawendy! Hah.. już wiem, jak ją wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie spotkałam się z takim cukrem. A możesz podać konkretne przykłady, do czego go dodajesz? Bo jednak lawenda jest dość charakterystyczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) jest bardzo dobry w kruchych ciasteczkach np. maślanych, także do bezy np. Pavlova, do crumble owocowe, np. brzoskwiniowe, lody, czy musli, a nawet delikatny krem do tortów z nim też jest smaczny :)

      Usuń
  6. Na razie robię waniliowy ale kto wie czy się nie skuszę ;)!

    OdpowiedzUsuń
  7. wow, super pomysł! musi być cudne ;)
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Cukier lawendowy jest urzekający w nazwie i już na samą myśl czuję smak i zapach, a gdyby tak pokusić się i nadać mu kolor lawendowy? Czy to możliwe by było? Mam też pytanie odnośnie uprawiania lawendy- jaka ziemia i stanowisko oraz od czego zacząć? Pozdrawiam Monika z www. drinkeatlive.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Co do koloryzowania to na ten pomysł nie wpadłam... ale myślę, że w naturalny sposób można by było go zabarwic tylko naparem z lawendy. Jeśli chodzi o jej uprawę to szczególnie się nad nią nie staram. Rośnie mi na grządce wsród reszty ziół. Ziemię nawożę tylko specjalnym granulatem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dobry pomysł na domowy cukier :)

    OdpowiedzUsuń