Za każdym razem zapach lawendy przypomina mi czas wakacji i bezgranicznie upragnionego błogostanu. By zatrzymać go na dłużej postanowiłam zrobić domowy cukier lawendowy. Kwiaty mam z własnej uprawy, czyli zupełnie ekologiczne. Sama natura!
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki cukru
- 8 łodyżek wysuszonej lawendy
PRZYGOTOWANIE:
Cukier połączyć z pokruszonymi listkami kwiatów lawendy. Przesypać do słoiczka i szczelnie zamknąć. Pozostawić na kilka dni.
Taki cukier wspaniale podkreśli smak naszych wypieków lub odmieni ulubione desery.
Lawendowego jeszcze nie jadłam, ale waniliowy robiłam.
OdpowiedzUsuńTeż się właśnie zabieram za waniliowy :) musi pięknie pachnieć!
Usuńdomowy cukier smakowy jest niezwykle aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńJakie to fajne i proste, ja tym sposobem robiłam olejki, z tym że do celów kosmetycznych:)
OdpowiedzUsuńmam pełną torebkę lawendy! Hah.. już wiem, jak ją wykorzystam :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńNigdy nie spotkałam się z takim cukrem. A możesz podać konkretne przykłady, do czego go dodajesz? Bo jednak lawenda jest dość charakterystyczna.
OdpowiedzUsuńJasne :) jest bardzo dobry w kruchych ciasteczkach np. maślanych, także do bezy np. Pavlova, do crumble owocowe, np. brzoskwiniowe, lody, czy musli, a nawet delikatny krem do tortów z nim też jest smaczny :)
UsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNa razie robię waniliowy ale kto wie czy się nie skuszę ;)!
OdpowiedzUsuńPolecam! Pachnie zniewalająco!
Usuńsuper taki cukier :)
OdpowiedzUsuńwow, super pomysł! musi być cudne ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Cukier lawendowy jest urzekający w nazwie i już na samą myśl czuję smak i zapach, a gdyby tak pokusić się i nadać mu kolor lawendowy? Czy to możliwe by było? Mam też pytanie odnośnie uprawiania lawendy- jaka ziemia i stanowisko oraz od czego zacząć? Pozdrawiam Monika z www. drinkeatlive.blogspot.com
OdpowiedzUsuńCo do koloryzowania to na ten pomysł nie wpadłam... ale myślę, że w naturalny sposób można by było go zabarwic tylko naparem z lawendy. Jeśli chodzi o jej uprawę to szczególnie się nad nią nie staram. Rośnie mi na grządce wsród reszty ziół. Ziemię nawożę tylko specjalnym granulatem :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na domowy cukier :)
OdpowiedzUsuń