Pyszny pomysł na błyskawiczny obiad z kurczakiem w roli głównej. Zrodził się w momencie gdy w lodówce świeciło pustką. Po dodaniu kilku składników na patelnię powstało pyszne danie. Koniec z rutyną!
SKŁADNIKI: (4 osoby)
- podwójny filet z kurczaka
- marynata: ciemny sos sojowy (ok. 6-8 łyżek), 2 przetarte ząbki czosnku, łyżka miodu, łyżka soku z limonki, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka startego imbiru, chilli (wg gustu)
- 450 g mrożonej mieszanki warzyw na patelnię po ajatycku
- 250 g makaronu Chow Mein
- 3 łyżki oleju sezamowego (może być rzepakowy)
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka myjemy, następnie kroimy w długie i cienkie paski. Przekładamy go do miseczki i mieszamy z wszystkimi składnikami marynaty. Odstawiamy na 10 minut. Na (głębokiej) patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka smażymy do momentu aż się zetnie z każdej strony. Teraz dodajemy do niego warzywa i dusimy aż wszystko zmięknie. Powstały sos doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki oraz pieprzem. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na talerzu rozkładamy makaron, a na nim kurczaka z warzywami. Smacznego!
Pyszności!
OdpowiedzUsuńBrawa za pomysł.
ooo.. pysznie i szybko :) lubię takie smaki!
OdpowiedzUsuńmoje smaki!:) szybki orientalny obiad, bez przesadzonej ilości składników :)
OdpowiedzUsuńszybko, prosto i smacznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie obiady z azjatycką nutą.
OdpowiedzUsuńObłędny! :D
OdpowiedzUsuńmmmm pysznosci zazdroszcze :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Za każdą obserwacje odwdzięczam się obserwacją! :)
http://gabrielakugla.blogspot.com/
Takie obiady uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDobra propozycja na lato, kiedy nie chce się stać przy piecu. Raz dwa i gotowe pyszności. Uwielbiam takie dania:)))
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuń