Translate

czwartek, 24 lipca 2014

Kurczak po azjatycku

Pyszny pomysł na błyskawiczny obiad z kurczakiem w roli głównej. Zrodził się w momencie gdy w lodówce świeciło pustką. Po dodaniu kilku składników na patelnię powstało pyszne danie. Koniec z rutyną!


SKŁADNIKI: (4 osoby)

- podwójny filet z kurczaka
- marynata: ciemny sos sojowy (ok. 6-8 łyżek), 2 przetarte ząbki czosnku, łyżka miodu, łyżka soku z limonki, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka startego imbiru, chilli (wg gustu)
- 450 g mrożonej mieszanki warzyw na patelnię po ajatycku
- 250 g makaronu Chow Mein
- 3 łyżki oleju sezamowego (może być rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy, następnie kroimy w długie i cienkie paski. Przekładamy go do miseczki i mieszamy z wszystkimi składnikami marynaty. Odstawiamy na 10 minut. Na (głębokiej) patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka smażymy do momentu aż się zetnie z każdej strony. Teraz dodajemy do niego warzywa i dusimy aż wszystko zmięknie. Powstały sos doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki oraz pieprzem. Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na talerzu rozkładamy makaron, a na nim kurczaka z warzywami. Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Brawa za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo.. pysznie i szybko :) lubię takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. moje smaki!:) szybki orientalny obiad, bez przesadzonej ilości składników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie szybkie obiady z azjatycką nutą.

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm pysznosci zazdroszcze :)

    Zapraszam do siebie! Za każdą obserwacje odwdzięczam się obserwacją! :)
    http://gabrielakugla.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobra propozycja na lato, kiedy nie chce się stać przy piecu. Raz dwa i gotowe pyszności. Uwielbiam takie dania:)))

    OdpowiedzUsuń