Translate

poniedziałek, 27 maja 2013

Ucierane ciasto z rabarbarem

Czy i Wam rabarbar kojarzy się z dzieciństwem kiedy to długie, czerwone łodygi jadło się maczając w cukrze? Uwielbiam wracać myślami do tamtych beztroskich chwil... Będąc na targu wyszukałam najpiękniejsze okazy i szybko pobiegłam upiec coś pysznego. Ucierane ciasto robi się łatwo i szybko. Idealne do kawki czy herbaty. Zapraszam!

SKŁADNIKI: (blacha o wym. 20x20cm)

- 500 g rabarbaru
- 300 g mąki tortowej
- 125 g miękkiej margaryny lub masła
- 4 duże jajka
- szklanka cukru
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar oczyścić i pokroić na cm kawałki. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Do masy maślanej dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Mąkę z proszkiem oraz mleko dodawać naprzemiennie aż wszystkie składniki się połączą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać rabarbar. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Tak własnie jadłam rabarbar i był najlepszy- maczany w cukrze!
    Potem kompot z goździkami.
    I ciasta wszelakie.
    Po Twoje wyciągam rękę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście ze ja też wcinałam łodygi rabarbaru:) Lubię takie ciasta z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie:) porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a tak kojarzę truskawki z dzieciństwa:D ale rabarbar w cieście pamiętam-pychota!
    Pięknie ujęty, mmm):

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam, kocham - normalnie az sie slinię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ piękne, ja piekłam z olejem też smaczne :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak to się stało, że przegapiłam w tym roku rabarbar? Nie upiekłam jeszcze żadnego ciasta. Dobrze, że idzie sobota, to okazja się nadarza idealna. Świetny przepis. Już sobie skopiowałam:))

    OdpowiedzUsuń
  8. MUSZE UPIEC ,ŻLE SIE CZUŁAM WIĘC NIE PIEKŁAM .ALE APETYCZNIE WYGLĄDA NAPEWNO UPIEKE.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie piekę, jest w piekarniku. Dodałam truskawek. Wszystkim smacznego!

    OdpowiedzUsuń