Translate

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Zapiekanki z chleba z pieczarkami, szynką i serem

Zdarzają się dni kiedy zostaje nam sporo chleba. By go nie zmarnować polecam sposób na szybkie zapiekanki z pieczarkami, szynką i serem. Są pyszne. Idealne na niezapowiedzianą wizytę gości. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

- pół bochenka chleba
- 450 g pieczarek
- duża ceula
- kilka plasterków szynki
- ser (mogą być różne rodzaje jak u mnie)
- olej
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki i cebulkę kroimy, podsmażamy na oleju. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paseczki, ser trzemy lub kroimy w małe plasterki, a chleb kroimy na kromki. Na każdej kromce układamy porcję pieczarek, kilka pasków szynki i opruszamy serem. Kromki wykładamy na dużej blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C aż ser się roztopi. Podajemy z ulubionymi sosami lub keczupem. Smacznego!


19 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Wieki nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. tez takie robie w domu i znikaja z talerza w szybkim tempie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm wyglądają przepysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz absolutną rację, co do pieczywa. Wykorzystać podsuszone kromki to żadna filozofia. Ale dobrze jest mieć podpowiedź. Taką jak twoja. Z gorącą herbatą z cytryna taka kolacja to marzenie. Gratuluję prostego pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam:) robię podobnie:) i takie pieczywo zjemy ze smakiem, a tak to by się niestety wyrzuciło:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :D Uwielbiam takie zapiekanki! Ale mi narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj jak ja dawno nie jadłam takich zapiekanek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wpraszam się do Ciebie na takie jedzonko! Moje smaki!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. no faktycznie-szybciutkie;)
    Zawsze robiłam z bułek, ale chleb to też fajna alternatywa no i ładnie się prezentuje;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieczarek nie lubię :) ale ogólnie lubię różnego rodzaju zapiekanki, są banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja mogłabym jeść takie zapiekanki codziennie ;) Uwielbiam z dodatkiem chilli :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też czasem podobnie ratuję pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ŚWIETNE! na pewno zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja na kromkę posmarowanego pieczywa nakladam jajka zmieszane z żółtym serem , na to starte drobno na tarce pieczarki a następnie posypuje serem. Zapiekam. Pychota

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha, dzis robie na kolacje.Juz nie moge sie doczekac.:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zajebiste. K.... jego mać! Polecam na gastrofaze.

    OdpowiedzUsuń