Translate

piątek, 25 stycznia 2013

Rozgrzewający kompot jabłkowy z przyprawami

Czy za Waszymi oknami tez tak szaro-buro? Mimo, że biel śniegu przeważa nad innymi kolorami to nie jest to ta biel, która uszczęśliwia. Może gdyby napadało więcej mięciutkiego puchu, może gdyby na chodnikach można było przejść bez zmagań z posolonym, śnieżnym błotem, może  gdyby zdarzyło się coś przyjemnego.... oooh ta zima mnie przeraża, zawsze jest coś nie tak... depresyjna pogoda zmusza mnie do ciągłego poprawiania sobie humoru. Na chandrę oraz chłodne dni polecam jabłuszkowy napój z imbirem i przyprawami korzennymi. Najlepiej smakuje na gorąco :)


SKŁADNIKI:

- 1kg jabłek
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 4 ziarenka kardamonu
- 5 goździków
- kora cynamonu
- 1 litr wody
- cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka i imbir obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w garnku z wodą i wszystkimi przyprawami. Gdy kompot się zagotuje odkrywamy go i gotujemy bez przykrycia ok. 20 minut. Po ugotowaniu  dosładzamy cukrem lub miodem. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. o tak!:) idealny na tą okropną pogodę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja uwielbiam kompociki, normalnie zycie za niego bym oddała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam bez przesady, zapraszam do mnie :)

      Usuń
  3. u mnie też jest tak szaro-buro.. ale taki kompocik na pewno by wlał trochę ciepła i kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A w piatkowy wieczór do takiego gorącego kompotu można dolac troszkę Zubrowki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no właśnie-po to są takie napoje;D one jak nic poprawą humor;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Już się biorę do gotowania tej smakowitości. Na piątkowy mroźny wieczór będzie jak znalazł. To lepsze niż prozak! Dzięki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety ale ostatnio pogoda nie jest zbyt fajna :/

    OdpowiedzUsuń
  8. takie napoje to obowiązkowa pozycja w mroźną zimę... a mrozik na dworku jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten przepis już zdaje się pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak! Taki kubek rządzi!;)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetnie! dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo!pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń