Translate

środa, 9 stycznia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami (pieczarkami)

Takie pierogi smakują najlepiej w Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, jednak u mnie cieszą się popularnością cały rok. Zawsze robię ich większą ilość i następnie mrożę, by w dni kiedy nie mam czasu na gotowanie wyciągnąć zwinną paczuszkę i szybciutko podgotować. Do pierożków można dodać sezonowe grzyby, czy pieczarki. Jeśli ktoś ich nie lubi, może pieroga nadziać samą kapustą, lub dodać inny ulubiony dodatek. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- jajko
- łyżka oleju
- szczypta soli
- przegotowana, gorąca woda (około 1 szklanki)

Farsz:
- 60 dag kapusty kiszonej
- 50 dag pieczarek
- garść suszonych grzybów
- 2 cebule
- olej do smażenia
- przyprawy wg gustu: sól, pieprz, mielony kminek

PRZYGOTOWANIE:

Farsz: Grzyby wrzuć do miski i zalej wrzątkiem na ok. 15min. Kapustę drobniutko posiekaj i gotuj do miękkości w dużym garnku. Po 15 min odcedź grzyby, a wodę wlej do kapusty. Pieczarki, grzyby i cebulkę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Dodaj na patelnię ugotowaną kapustę i chwilę smaż. Farsz przełóż do dużej miski, przypraw i dobrze wymieszaj.

Ciasto: Mąkę wysyp na stolnicę. W środku zrób zagłębienie dodaj olej, sól i jajko lekko mieszając nożem. Dodaj wodę i wyrób elastyczne ciasto. Podziel je na części. Jedną z nich cienko rozwałkuj, a pozostałe owiń ściereczką. Za pomocą szklanki lub jak ja nożem wykrój koło/prostokąty. Na każdy nałóż farsz i zalep. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 min. Smacznego!

Rady: Ugotowane pierogi można mrozić w pojemnikach lub woreczkach. Zrób porcje wg uznania i znajdź miejsce w zamrażarce. Gdy przyjdzie czas na ich spożycie wyciągnij je na dwie godziny przed gotowanie, jeśli Ci się uda je porozklejać to super, jak nie to rozkleją się w wodzie. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie.


Nakarm ZamrażarkęZimowe szaleństwa

12 komentarzy:

  1. Smakowite, uwielbiam pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie domowe pierogi z kapusta i grzybami polane tłuszczykiem i cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja sobie zamroziłam pojemniczek kapusty z grzybami i w sobotę ją reaktywuję. Do pierogów właśnie. Już mi ślinka cieknie.
    Piękne te twoje pierogi. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota, uwielbiam takie pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie moje ulubione pierogi! często farsz trzeba przede mną chować, bo potrafię tyle wyjeść, że na same pierogi nie starcza :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świeta już za 12 miesięcy i wtedy będzie można do woli jeść masę pierożków :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smacznie wyglądają, narobiłas mi smaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dzisiaj tez robie pierogi :)
      Juz na wigilię i wrzuucam do zamrażalnika :)
      Z głowy jedno danie :)))

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, pierogi przemawiaja do mnie ZAWSZE! :)

    Bardzo dziekuje za udzial w akcji.
    Kasia

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń