Translate

wtorek, 8 stycznia 2013

Jabłecznik z dżemem truskawkowym

Jako, że miałam nadmiar jabłek postanowiłam upiec jabłecznik na kruchym cieście. Troszkę poeksperymentowałam przy masie jabłkowej i dodałam troszkę gotowych prażonych jabłek z Lidla i dżem truskawkowy. W efekcie końcowym wyszedł bardzo smaczny. Polecam!


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 20 dag margaryny
- 3 jaja
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:
- 1 kg jabłek
- pół słoika gotowych prażonych jabłek
- 200 g dżemu truskawkowego
- 50 g płatków migdałowych

Dodatkowo:
- cukier puder i woda na lukier
- 50 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy je na pół. Jedną połowę wkładamy do lodówki na pół godziny, a drugą wyklejamy formę na ciasto (wysmarowana tłuszczem z bułką tartą). Jabłka mujemy, obieramy i trzemy na grube wiórki. Dodajemy do nich prażone jabłka, dżem i płatki migdałowe. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Ze schłodzonego ciasta robimy kruszonkę na masie jabłkowej. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190*C ok. godzinę. Po wystudzeniu polewamy lukrem (cukier puder+woda) i posypujemy uprażonymi migdałami na suchej patelni. Smacznego!


14 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na jabłecznik, nie wpadłabym na dodatek dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to nie fer, że kusisz takimi dobrociami przed snem... zabiłabym za kawałek :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne połączenie jabłka + truskawki mmmmm :))) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy ten dodatek dżemu, a że kocham wszystko co z jabłkami, to na pewno genialnie smakuje:)
    PS. nie wiedziałam, że na to moje ciasto mówi się również słoninka:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz :) a ja mam je zamiar upiec przez weekend, uwielbiam je!

      Usuń
  5. wygląda i na pewno w smaku pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam szarlotki :) na pewno by mi smakował Twój jabłecznik ;) super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny pomysł na urozmaiconą szarlotkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłecznik to jedn z tych ciast które nigdy mi sie nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm rozpływam się..... Pychota, aja tak dawno nie robiłam jabłecznika:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Teraz mam inne spojrzenie na jabłecznik:)
    Z chęcią zrobię taką wersję.

    OdpowiedzUsuń