Translate

czwartek, 8 listopada 2012

A'la łazanki z kiełbasą i boczkiem

Co tu dużo mówić, kiedy się uwielbia kapustę pod każdą postacią, do tego kocha makaron - tak jak ja, wtedy takie zwykłe danie zamienia się w wykwintny obiad podany w najlepszej restauracji pod słońcem. Jest tanie, szybkie i bardzo smaczne! Czym częściej się je odgrzewa tym bardziej zyskuje na smaku . A a'la łazanki, ponieważ użyłam makaronu świderki, który akurat miałam pod ręką. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

- 250g makaronu łazanki, lub świderki (lub inny ulubiony)
- 500g kiszonej kapusty
- 300g kiełbasy
- 200g wędzonego boczku
- 2 cebule
- liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- mała garść suszonych grzybów
- sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem. Kapustę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i gotujemy wszystko do miękkości. Makaron gotujemy wg opakowania. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w większą kostkę (ja kroję ją na cztery). Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, dorzucamy kiełbasę, a na końcu cebulkę. Jeśli mamy pieczarki też można je dodać. Kapustę i makaron odcedzamy. Wszystko przekładamy do jednego garnka (kapustę, makaron i mięso), dobrze mieszamy i chwilkę ze sobą smażymy. Smacznego!

Świat kapusty

12 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty na łazanki!:D

    OdpowiedzUsuń
  2. łazanki lubię, ale w tamtym roku się zraziłam, bo generalnie rzadko gotuje z przepisem w ręku i coś tradycyjnego, raczej wymyślam albo z pamięci robię i wyszły mi jakieś mdłe, muszę spróbować ponownie zrobić. Twoje się świetnie prezentują!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem tak jest, że człowiek się zrazi i długo nie wraca do danej potrawy, ale w tym przypadku warto :D

      Usuń
  3. uwielbiam łazanki, i juz nie wazne z jakim makaronem, po prostu moglabym je jesc dzien w dzien :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kto by pomyslal, ze lazanki ze swiderkami wygladaja o wiele lepiej niz z normalnym makaronem lazankowym? Przepis wyglada pysznie choc ja bym jeszcze pieczarki podsmazone dodala :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie nie miałam, dodałam tylko 2, ale za to są grzyby :)

      Usuń
  5. Nominowałam Cię właśnie do Liebster Blog ... jeśli Ci górą pytań weekend zatruwam - to bardzo przepraszam ? :):):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię łazanki, ale bez boczku. Zawsze go wybieram ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest moje danie, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, przypomniałaś mi o bardzo fajnym daniu, muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń