Translate

środa, 3 października 2012

Kurczak w sosie sojowym

Dawno temu przepis ten zapożyczyłam od mojej znajomej. Do dziś co jakiś czas towarzyszy nam przy obiedzie. Mogę stwierdzić, że to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka! Jest idealnie doprawiony i chrupiący. Tak jak lubię!



SKŁADNIKI:

- podwójny filet z kurczaka
- ciemny sos sojowy (może być też ten o smaku grzybowym)
- mąka pszenna
- olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Filet myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy go sosem sojowym, tak by pokrył każdy kawałek i marynujemy go w lodówce ok. 2 godziny. Po tym czasie obsypujemy delikatnie każdy kawałek mąką i smażymy na rozgrzanym oleju aż będzie złocisty. Usmażonego kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubionymi dodatkami (ryż, frytki, sałatka). Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Też bardzo lubię kurczaka w sosie sojowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzooooo apetycznie :) a uwielbiam potrawki z kurczaka i fryteczki mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. OOo, pyszności ;)) i do tego te ziemniaczki! Mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosty kurczak czasami jest najlepszy :)!

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten przepis od Koleżanki.
    Pyszne urozmaicenie obiadowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. oo, tak podanego kurczaka nie jadlam jeszcze nigdy :) chetnie bym sprobowala!

    OdpowiedzUsuń
  8. Teraz jak juz mam ten przepis czarno na bialym to juz chyba nie mam wyboru tylko go wyprobowac... A ze bardzo lubie sos sojowy to wiem, ze bedzie pycha!

    OdpowiedzUsuń