Translate

sobota, 4 sierpnia 2012

Tarta z borówkami amerykańskimi i serem

Doskonała na upalne dni. Podana z orzeźwiającym drinkiem gwarantuje szczęście :) 
Tarta jest łatwa w przygotowaniu, poradzi sobie z nią nawet beztalencie do spraw wypieków. Pyycha!

SKŁADNIKI: (moja blacha ma 28cm)

Ciasto:
- 100g roztopionego masła
- 3 kubki mąki (kubek=250ml) - ja dałam 2 krupczatki i 1 tortowej
- 0,5 kubka cukru
- 1 łyżeczka do pieczenia
- 1 jajo (lub 2)

Masa:
- 250g borówek amerykańskich (lub więcej:))
- 1 łyżka bułki tartej
- 200g (kostka) twarogu półtłustego
- 1 jajo
- 3/4 kubka cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropel ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do chłodnego masła wbijamy jajo i lekko mieszamy. Wlewamy płyn do mąki i wyrabiamy ciasto. U mnie było lekko za twarde więc dodałam jeszcze jedno jajko. Ciasta podobno nie trzeba chłodzić, ale ja swoje zawinęłam i chłodzilam 45min. 
Formę do tarty smarujemy tłuszczem i wykładamy rozwałkowane ciasto (ja lepiłam - tak mi łatwiej). Lekko nakłuwamy je widelcem. Posypujemy bułką tartą i wrzucamy umyte owoce.
W misce miksujemy ser, jajo, cukry, sok z cytryny i ekstrakt na gładką masę. Wylewamy ją na ciasto - lekko układając owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200st.C na 30-40 min. Ciacho studzimy w formie. Smacznego!

Tarty wytrawne i na słodko

8 komentarzy:

  1. Na pewno smakowita ta tarta, chociaż borówki uwielbiam na surowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada slicznie a smakuje pewnie jeszcze lepiej! Slinka mi leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tarty z owocami, a że ostatnio nie wyobrażam sobie życia bez borówek, to bardzo chętnie zjadłabym Twoją tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzis zamierzam wykonac taka tarte tylko z wisniami, ciekawa jestem czy mi sie uda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś właśnie zrobiłam. dzięki wielkie za przepis ;) jak na mnie to sukces że cokolwiek w kuchni się udało ;) chociaż mogłam dać trochę mniej cukru, bo jak dla mnie trochę za słodkie, a poza tym to polecam wszystkim niezdecydowanym

    OdpowiedzUsuń
  6. dziś właśnie zrobiłam. dzięki wielkie za przepis ;) jak na mnie to sukces że cokolwiek w kuchni się udało ;) chociaż mogłam dać trochę mniej cukru, bo jak dla mnie trochę za słodkie, a poza tym to polecam wszystkim niezdecydowanym

    OdpowiedzUsuń