Translate

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Smażony kurczak w sosie orzechowym

Sos orzechowy? Dlaczego nie? Danie proste i szybkie, tak jak lubię!

SKŁADNIKI:

- duża lub podwójna pierś z kurczaka
- duża marchewka
- cebula
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki niesolonego masła orzechowego (można je zrobić mieląc w malakserze fistaszki)
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3/4 szklanki wody
- różowe lub białe wino 
- kilka listków pietruszki lub kolendry
- paczka nudli chińskich dla 2 osób



PRZYGOTOWANIE:

Umyte mięso i cebulę kroimy w paseczki, a marchewkę w talarki. Smażymy na rozgrzanym oleju ok. 4 minuty, następnie podlewamy winem i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 min. Dodajemy masło orzechowe, sosy sojowe i wodę. Dobrze mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy wina lub wody. Gotujemy kilka minut. Można doprawić papryką słodką i ostrą - choć dla mnie smak był idealny. Dekorujemy pietruszką i podajemy z ugotowanym wg. opakowania makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Zanim wkręciłam się w kucharzenie i przestałam korzystać z gotowców, często przygotowywałam kurczaka w aksamitnym sosie orzechowym Knorra. Smakował świetnie. Twój sos orzechowy pewnie też bardzo by mi posmakował. Możliwe, że kiedyś go wypróbuję, ale zanim to zrobię, przejrzę Twoje wcześniejsze wpisy, bo czuję, że znajdę tutaj sporo inspiracji. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń