Translate

środa, 1 sierpnia 2012

Ser typu feta w bazyliowo-czosnkowej oliwie

Świetny dodatek do sałatek, grilla, czy do koreczków. Ser wspaniale wchłania aromaty dodanych przypraw. Jest do tego kremowy i soczysty. Polecam! 
SKŁADNIKI:

- ok. 135g sera typu feta (dobrej jakości)
- 5-6 listków bazylii
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- wyparzony słoiczek ok. 400 gramowy


PRZYGOTOWANIE:

Do słoika nalewamy ok 2cm oliwy. Czosnek przeciskamy, a liście drobno siekamy - połowę wrzucamy do słoika. Fetę kroimy w kostkę (wg. możliwości 1x1cm) i dodajemy do słoika. Wrzucamy pozostałą część bazylii i czosnku i zalewamy całość oliwą, pozostawiając ok. 0,5cm od wierzchu. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy na przynajmniej tydzień. 

Po zużyciu serka, oliwę można użyć do przygotowania sałatek, czy innych dań, gdzie smak oliwy z czosnkiem i bazylią wzbogaci ich wartość. Smacznego!


Domowy Wyrób

5 komentarzy:

  1. Tak pięknie wygląda taka feta w słoiczku, że nie obraziłabym się , jakbym dostała coś takiego w urodzinowym prezencie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna sprawa :) Będę musiała moim chłopakom zrobić na przegryzkę do piwka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis wygrał w konkursie na blogu bagietka.wordpress.com
    Prosze o podanie adresu do wysylki, paluina93@o2.pl

    OdpowiedzUsuń