Translate

sobota, 28 lipca 2012

Czerwona kapusta z boczkiem

Czerwona kapusta to nieodłączny dodatek śląskiego obiadu. Najlepiej smakuje w towarzystwie rolady i śląskich klusek. Można ją podać na zimno lub na ciepło. My lubimy ją nawet prosto z garnka - i właśnie tak najszybciej znika :)

SKŁADNIKI:

- pół czerwonej kapusty
- 20 dag wędzonego boczku
- kwaśne jabłko
- cebula
- sól, pieprz, cukier
- ocet


PRZYGOTOWANIE:

Kapustę myjemy, szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodze. Boczek kroimy w kosteczkę i rumienimy na suchej patelni. Po 2  minutach do boczku dodajemy cebulę pokrojoną  w kostkę i wszystko razem smażymy na złoty kolor. Ugotowaną i ostudzoną kapustę kroimy, następnie dodajemy do niej boczek z cebulką i powstałym tłuszczem. Na końcu dodajemy starte jabłko,  mieszamy i doprawiamy octem, solą i pieprzem (ewentualnie cukrem). Smacznego!


Smaki naszego dzieciństwa

3 komentarze:

  1. Widać ,żeś śląska dziewczyna :D
    Będę wiedziała przynajmniej gdzie znaleźć dobry przepis na modro kapuche :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czerwona kapustę - zwłaszcza na ciepło :-)

    Z boczkiem nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię podobnie, ale kapustę tylko obgotowuję, odcedzam, dodaję cebulkę zarumienioną na smalcu, sól pieprz,ocet,cukier, odrobinkę wody i duszę kapustę na małym ogniu ok.10min. Na koniec dodaję wytopione skwarki z boczku(nie muszą być). Jabłka nie dodaję tylko dlatego, że mąż nie lubi. Natomiast nie wiedziałam ,że taką kapustę można zawekować. Dobra podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń