Czerwona kapusta to nieodłączny dodatek śląskiego obiadu. Najlepiej smakuje w towarzystwie rolady i śląskich klusek. Można ją podać na zimno lub na ciepło. My lubimy ją nawet prosto z garnka - i właśnie tak najszybciej znika :)
SKŁADNIKI:
- pół czerwonej kapusty
- 20 dag wędzonego boczku
- kwaśne jabłko
- cebula
- sól, pieprz, cukier
- ocet
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę myjemy, szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodze. Boczek kroimy w kosteczkę i rumienimy na suchej patelni. Po 2 minutach do boczku dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wszystko razem smażymy na złoty kolor. Ugotowaną i ostudzoną kapustę kroimy, następnie dodajemy do niej boczek z cebulką i powstałym tłuszczem. Na końcu dodajemy starte jabłko, mieszamy i doprawiamy octem, solą i pieprzem (ewentualnie cukrem). Smacznego!
Widać ,żeś śląska dziewczyna :D
OdpowiedzUsuńBędę wiedziała przynajmniej gdzie znaleźć dobry przepis na modro kapuche :D
Uwielbiam czerwona kapustę - zwłaszcza na ciepło :-)
OdpowiedzUsuńZ boczkiem nie próbowałam.
Ja robię podobnie, ale kapustę tylko obgotowuję, odcedzam, dodaję cebulkę zarumienioną na smalcu, sól pieprz,ocet,cukier, odrobinkę wody i duszę kapustę na małym ogniu ok.10min. Na koniec dodaję wytopione skwarki z boczku(nie muszą być). Jabłka nie dodaję tylko dlatego, że mąż nie lubi. Natomiast nie wiedziałam ,że taką kapustę można zawekować. Dobra podpowiedź.
OdpowiedzUsuń