Translate

wtorek, 14 sierpnia 2012

Feta z chilli, imbirem i czosnkiem

Kolejna propozycja jak dodać smaku zwykłemu serkowi typu feta. Uwielbiam ją do grilla, sałatek, koreczków, czy jako zwykły dodatek na stół. Można do niej dodać co tylko się chce. A po zużyciu zostaje nam świetna, aromatyzowana oliwa. Zapraszam!
SKŁADNIKI:


- ok. 135g sera typu feta (dobrej jakości)
- 3 ząbki czosnku
- 1cm kawałek imbiru
- przyprawy: chilli, papryka słodka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liść       laurowy
- oliwa z oliwek
- wyparzony słoiczek ok. 400 gramowy

PRZYGOTOWANIE:

Do słoika nalewamy ok 2cm oliwy. Przeciskamy 1 ząbek czosnku, trzemy na papkę imbir, dodajemy mały liść laurowy i 2 kuleczki ziela. Dodajemy po szczypcie każdej z przypraw. Słoik zamykamy i twszystko dobrze, ale delikatnie mieszamy. Fetę kroimy w kostkę (wg. możliwości 1x1cm) i dodajemy do słoika, a następnie zalewamy całość oliwą, pozostawiając ok. 1cm od wierzchu. Dodajemy 2 ząbki czosnku na wierzch. Szczelnie zakręcamy i lekko przelewamy by przyprawy się wymieszały. Pozostawiamy na przynajmniej tydzień. Smacznego!
Domowy Wyrób

5 komentarzy:

  1. ale aromatyczna ta feta potem będzie, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta już ma tydzień i pewnie jutro zostanie zjedzona :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Sadze, ze powinna postac jeszcze conajmniej do soboty :D

    OdpowiedzUsuń