Translate

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Faszerowana cukinia ze schabem i nutką egzotyki

Co dziś na obiad? Te pytanie zadają sobie codziennie chyba miliony kobiet i mężczyzn w kuchni:) I tak było dzisiaj u mnie. Prezentowana cukinia powstała pod wpływem chwili i wyposażenia mojej lodówki. Jest bardzo aromatyczna i smakuje na prawdę świetnie. Jestem z siebie zadowolona!



SKŁADNIKI: (na 2 osoby)

- spora cukinia + połowa małej
- 2 pomidory
- 2 papryki igołomskie
- duża cebula
- świeży imbir ok. 1 cm
- ząbek czosnku
- 2 kawałki schabu jak na kotlety
- kilka plasterków sera żółtego
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra
- olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cukienie myjemy. Dużą kroimy na dwie części i wydrażamy zostawiając ok. 0,5 cm na ściankach. Schab myjemy, osuszamy i kroimy na centymetrową kostkę. Przyprawiamy go przyprawami i lekko podzłacamy na oleju. Dodajemy do niego pokrojone w taką samą kostkę cebulę i papryki oraz posiekany czosnek. Gdy lekko zmiękną dodajemy pokrojone pomidory, miąższ z cukini oraz obraną i pokrojoną mniejszą połówkę cukinii. Trzemy na "papkę" do farszu obrany imbir i wszystko dusimy do miękkości. Farsz próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
Faszerujemy przygotowane połówki cukini i przykrywamy je żółtym serem.
Cukinie układamy na blasze i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200st.C ok. 30-40 min.

Taka moja rada: ser żółty można dodać do farszu i już nie nakładać go na wierzch. Farsz wtedy wygląda o wiele atrakcyjniej :)


3 komentarze:

  1. fajne łódeczki pełne mieska

    OdpowiedzUsuń
  2. Papryki igołomskie? Jakie to? Bardzo fajne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To te szczuplejsze, bardziej podłużne i żółte - inaczej nazywane białymi :)

      Usuń