Translate

środa, 18 lipca 2012

Włoskie smaki na wiejskiej bagietce

Świetny pomysł na szybką i bardzo aromatyczną kolację, której nie powstydzisz się przed gośćmi. Smak mozzarelli, pomidorów, bazylii i najlepszej oliwy 
- poezja smaków w 15 minut. 
Zapraszam!



SKŁADNIKI: (na 2 osoby)

- pół wiejskiej bagietki (u mnie z masełkiem czosnkowym)
- kulka mozzarelli w zalewie solankowej (125g)
- garść pomidorków truskawkowych
- garść liści bazylii
- oliwa extra vergine Monini
- sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Bagietkę kroimy na dwie równe połowy i obficie skrapiamy oliwą. Zależy nam tu na smaku dobrej jakościowo oliwy, która wzbogaci śródziemnomorski smak potrawy. Teraz układamy na przemian pokrojoną w plasterki mozzarellę z pokrojonymi pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną bazylią i lekko oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Bagietki zapiekamy w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na wyższym poziomie ok. 10-15 minut. Smacznego!


      Pomidorowe inspiracje

3 komentarze:

  1. jezuniu jak ja lubię takie dania!
    niby nic, a pomidory, bazylia i mozzzarella+ oliwa to skład jak z najlepszej szkolnej paczki znajomych-nie do pobicia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, takie proste, a tak smaczne! Rozpływa się w ustach!

      Usuń
  2. jak dla mnie to coś pysznego

    OdpowiedzUsuń