Translate

środa, 19 sierpnia 2015

Czekoladowe ciasto z cukini

Czekoladowe ciasto z cukinii to idealny pomysł na sierpniowy wypiek. Cukinię kupimy za grosze w każdym sklepie, a resztę składników zawsze znajdziemy w domu (no może bez maślanki, którą możemy zastąpić np. kefirem). Osobiście jak dla mnie to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest mocno wilgotne, czekoladowe i niezbyt słodkie. W sam raz do popołudniowej kawy! Przepis podpatrzyłam z Kwestii Smaku. Zapraszam!


SKŁADNIKI:
  •  100 g masła
  •  500 g cukinii
  •  1 szklanka cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi słodkie ciasta)
  •   2 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  •  1/3 szklanki gorzkiego kakao
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  2 jajka
  •  1/2 szklanki maślanki lub zsiadłego mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego  
Dodatkowo:

PRZYGOTOWANIE: tortownica 23-24 cm

Używamy składników w temperaturze pokojowej. Cukinię umyć, jeśli jest duża to obrać i wypestkować za pomocą łyżeczki, następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Ze startej cukinii wycisnąć jak najwięcej soku (np. zawinąć ją w ściereczkę i wyciskać).

Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę, sól oraz proszek do pieczenia. W drugiej, dużej misce utrzeć na puch masło z cukrem pudrem, następnie ciurkiem wlewać olej wciąż miksując. Teraz dodawać po jednym jajku miksując całość na gładką masę.

Do masy dodać w trzech partiach suche składniki, a na końcu maślankę, całość delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Na końcu dodać cukinie i jeszcze raz zmiksować masę.

Ciasto wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C przez ok 50-70 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem, podawać z owocami lub owocową frużeliną. Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Ale on bosko wygląda w środku <3 Pyyycha!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja tak dziś potrzebuję czekolady!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki sens aby dodac cukinie? Nie dla smaku, make i tak trza dodac. Nadaje wilgoc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Tak samo jak w cieście marchewkowy nie czuć marchewki :D

      Usuń
  4. Marzy mi się ostatnio takie ciacho! Wyglada obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta domowa frużelina wygląda bajecznie! Czy masz na nią przepis gdzieś na blogu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda! :) Podoba mi się wykorzystanie warzyw w pieczeniu słodkości. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cukiniowe bardzo lubię, w w tym roku jeszcze nie piekłam. muszę nadrobić!:)

    OdpowiedzUsuń