To takie mało świąteczne ciasto, ale idealne dla zabieganych i długo pracujących. Biszkopt z tego przepisu nie wymaga żadnego talentu! Przydadzą się tylko składniki i mikser :) A śmietankowa pianka z ulubioną galaretką dopełnia całość delikatną słodyczą. Ciasto można udekorować jak tort albo polukrować by wtopiło się w świąteczny stół. Polecam!
SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 23cm)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki krupczatki (lub mąki tortowej)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka:
- 350 ml śmietanki 30%
- galaretka agrestowa + szklanka wrzątku
- szczypta soli
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku ciagle miksując. Cukier puder, mąki i proszek do pieczenia mieszamy i po troszku dodajemy do miksowanej masy. Gotową masę przelewamy na blachę wyłożoną (tylko dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30-35 minut (nie otwierając w tym czasie drzwiczek) aż się zarumieni. Upieczony i ostygnięty biszkopt kroimy na pół, by tworzył dwa blaty.
Śmietankę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie wciąż miksując dodajemy po łyżce zimnej (lejącej się, ale już lekko tężejącej) galaretki. Jeśli pianka jest mało słodka, można dosłodzić cukrem pudrem (ja dodałam 2 łyżki). Masę delikatnie przekładamy na dolny spód biszkoptu przykrywając górnym blatem. Dekorujemy według uznania - ja posypałam tylko cukrem pudrem. Smacznego!
Ja takie proste, szybkie ciacha bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńhah, toż to klasyk na polskich stołach :)
OdpowiedzUsuńPamiętam, ze podobne ciasto piekłam często moim dzieciom na różne okazje szkolne :)
OdpowiedzUsuńŻyczę spokojnych i rodzinnych Świat Bożego Narodzenia.
to ptasie mleczko musi byc obłędne <3
OdpowiedzUsuńOoo nawet mi takie wychodzi :) Super!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na smaczne ciacho. super. wesołych świąt!!!
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńNajprostsze na świecie ciacho,a właśnie o to chodzi.Proste jalepsze.
OdpowiedzUsuń