Kremowa i bardzo pożywna zupa. Podana z grzankami i chipsami z boczku może stanowić danie główne same w sobie. Zmienia oblicze nielubianej brukselki raz na zawsze. Zapraszam!
- 800 ml bulionu warzywnego
- 40 dag brukselki
- pół cebuli
- 2-3 serki topione (złoty ementaler)
- ząbek czosnku
- 3 łyżki masła
- 15 dag wędzonego boczku
- duża bułka
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na łyżce masła. Dodajemy ją wraz z serkami topionymi do gotującego się lekko bulionu i wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Brukselkę myjemy, większe kroimy na pół i podsmażamy na drugiej łyżce masła z posiekanym czosnkiem. Dodajemy ją do zupy i gotujemy aż zmięknie pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. W międzyczasie boczek kroimy w cienkie plasterki i wytapiamy na suchej patelni, aż zrobią się chipsy. Na trzeciej łyżce masła robimy grzanki z pokrojonej w kostkę bułki (można ją lekko posypać granulowanym czosnkiem). Zupę podajemy w miseczce, posypaną grzankami i ułożonymi chipsami z boczku. Smacznego!
o wow, ale bym zjadła taki krem..
OdpowiedzUsuńzupę serowa uwielbiam ale brukselki juz nie, więc pominelabym:-P
OdpowiedzUsuńJa też byłam na nie z brukselką, ale w tym wydaniu jest pyszna!
UsuńNo patrz, to moze i ja bym sie w koncu do brukselki przekonala?
OdpowiedzUsuńPolecam! Jest rewelacyjna :D
UsuńA ja uwielbiam brukselkę dziś znowu kupiłam ;p
OdpowiedzUsuńZupka pyszności akurat na chłodne dni.
Rozgrzewająca zupa<3
OdpowiedzUsuńJa tez lubie brukselke i czesto ja przyrzadzam na rozne sposoby, ale zupy jeszcze nie robilam
OdpowiedzUsuńOOo to może znajdę u Ciebie jakieś inspiracje :D
Usuńten boczek wygląda w Twojej zupie bardzo chrupiąco, i zastanawiam się czemu sama do kremów nigdy go nie dawałam;)
OdpowiedzUsuńmniammm ale fajna zupka. Muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa na te porę roku:)
OdpowiedzUsuńWygrałaś konkurs :) Proszę o wysłanie mi na maila adresu do wysyłki :)
OdpowiedzUsuńZupka wygląda obłędnie. A odwiedzin u Ciebie - 44444 :)
OdpowiedzUsuńZupka delicje :)
OdpowiedzUsuńBez boczku z chęcią spróbuję:)
OdpowiedzUsuńoooo<3 zakochałam się w tej zupie, wygląda idealnie:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na zupkę ;)
OdpowiedzUsuńCóż za bogactwo smaku, pokusa nie do odparcia !
OdpowiedzUsuńBRUKSELKI JEST 35 G???
OdpowiedzUsuńOoo nie zauważyłam błędu, już poprawione :)
Usuń