Uwielbiam ciasto francuskie. Ze wszystkim! Zawsze mam świeżą paczkę w lodówce, by szybciutko coś z niej przygotować gdy najdzie nas ochota. Ciasto francuskie jest wyśmienite na słodko jak i słono, czy pikantnie. Będzie pyszne ze wszystkim czym je akurat podacie. U mnie dzisiaj trzy sery i szynka. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego (polecam te z Lidla)
- 6 plasterków żółtego sera
- 6 plasterków sera camembert
- 6 plasterków sera pleśniowego (u mnie niebieski Lazur)
- 6 plasterków chudej szynki
- roztrzepane jajko
- sezam
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto rozwiń i pokrój na 6 mniej więcej równych części, na każdą nałóż po pokrojonym plasterku sera żółtego, camemberta i Lazura wraz z szynką. Postaraj się szczelnie (mi się nie udało :P) go zakleić (jak pieroga). Gotowe ciastka wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Posmaruj cienko jajkiem i posyp sezamem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180*C ok 15 min. Smacznego!
Jejciu jakie pyszności serwujesz mniam :)
OdpowiedzUsuńjedzenie, takie pyszne.. mniam.. aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńpychota!:) jak ja lubię takie wytrawne pasztciki!:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że do tej pory jadałam ciasto francuskie wyłącznie w wersji na słodko, warto w końcu spróbować też w wersji wytrawnej :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie bardziej pikantne wersje.
OdpowiedzUsuńobserwuję :)
Cieszę się :)
UsuńCiasto francuskie jest super ze wzgledu na latwosc, szybkosc i roznorodnosc przygotowania. No i smak ! Niestety, mnie po takim ciescie zwykle lapie zgagulec wiec ten produkt gosci w mojej kuchni bardzo rzadko :-(
OdpowiedzUsuńOh to współczuję, ja ostatnio trzymam się od niego z daleka ze względu na kaloryczność;/
UsuńAle pyszności:)
OdpowiedzUsuńMoże i kaloryczne, ale czasem można sobie pozwolić na takie szaleństwo :) Mniam.
OdpowiedzUsuń