Pomysł na szybki i sycący obiad - pęczotto z kaszy pęczak. Kasza ugotowana w ten sam sposób jak risotto wchłonie smak bulionu oraz wina. Podana z gotowanymi burakami, orzechami włoskimi oraz serem pleśniowym sprawi, że danie nabierze oryginalnego smaku. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki pęczaku
- 3 (nieduże) ugotowane buraki
- 1 mała cebula
- 3/4 szklanki białego wina (dobrej jakości)
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- ser z niebieską pleśnią
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, buraki w większą kostkę.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli wsypujemy kaszę i smażymy 3 minuty mieszając drewnianą łyżką.
3. Bulion trzymamy na ogniu, by cały czas był gorący. Do pęczaku wlewamy wino, a gdy odparuje dodajemy chochlą 1/4 objętości bulionu mieszając go co jakiś czas. Gdy płyn odparuje, dodajemy kolejną część bulionu do czasu, aż kasza będzie ugotowana "al dente" - czyli lekko twardawe w środku, ale miękkie z wierzchu.
4. Pod koniec gotowania do kaszy dodajemy buraki, posiekaną natkę pietruszki i orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pęczotto powinno być gęste, ale nie lejące. Podajemy z pokrojonym w kostkę serem. Smacznego!
smakowicie :) i moje ukochane buraczki <3
OdpowiedzUsuńO mniam! Uwielbiam kaszę pęczak! A czy można dodać jakiś inny ser zamiast pleśniowego tak, aby danie zachowało swój charakter?
OdpowiedzUsuńOczywiście, może to być np. ser kozi, albo chudy twaróg :)
Usuńwspaniała propozycja na danie jak z restauracji :)
OdpowiedzUsuń