Translate

sobota, 9 grudnia 2017

Pęczotto z burakami, orzechami włoskimi i serem pleśniowym

Pomysł na szybki i sycący obiad - pęczotto z kaszy pęczak. Kasza ugotowana w ten sam sposób jak risotto wchłonie smak bulionu oraz wina. Podana z gotowanymi burakami, orzechami włoskimi oraz serem pleśniowym sprawi, że danie nabierze oryginalnego smaku. Zapraszam. 


SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki pęczaku
  • 3 (nieduże) ugotowane buraki
  • 1 mała cebula
  • 3/4 szklanki białego wina (dobrej jakości)
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • ser z niebieską pleśnią 
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, buraki w większą kostkę.

2. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli wsypujemy kaszę i smażymy 3 minuty mieszając drewnianą łyżką.

3. Bulion trzymamy na ogniu, by cały czas był gorący. Do pęczaku wlewamy wino, a gdy odparuje dodajemy chochlą 1/4 objętości bulionu mieszając go co jakiś czas. Gdy płyn odparuje, dodajemy kolejną część bulionu do czasu, aż kasza będzie  ugotowana "al dente" - czyli lekko twardawe w środku, ale miękkie z wierzchu.

4. Pod koniec gotowania do kaszy dodajemy buraki, posiekaną natkę pietruszki i orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pęczotto powinno być gęste, ale nie lejące. Podajemy z pokrojonym w kostkę serem. Smacznego!





4 komentarze:

  1. smakowicie :) i moje ukochane buraczki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! Uwielbiam kaszę pęczak! A czy można dodać jakiś inny ser zamiast pleśniowego tak, aby danie zachowało swój charakter?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, może to być np. ser kozi, albo chudy twaróg :)

      Usuń
  3. wspaniała propozycja na danie jak z restauracji :)

    OdpowiedzUsuń