Translate

poniedziałek, 6 marca 2017

Tort Kinder Niespodzianka

Wybaczcie moją dłuższą nieobecność. Kilka zmian w życiu, które przyniósł mi los spowodowały tę przerwę, ale wracam i by odkupić swoje winy, przychodzę z czymś extra. Przepis na tort, który przygotowałam dla mojej siostry z okazji 18-tych urodzin. Delikatny biszkopt, orzechowy krem i cała masa słodyczy, które przywołują wspomnienia dzieciństwa. Może i Wy sprawicie takim tortem komuś radość? Zapraszam.


SKŁADNIKI: (tortownica 23 cm)
Biszkopt:

  • 5 jajek rozm. L - w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g Nutelli 
  • na polewę: 100 g kuwertury czekoladowej (np. z Lidla)
Poncz:
  • 1/3 szklanki mocnej, słodkiej herbaty
Dodatki wg. upodobań np.:
  • Kinder Niespodzianka, Kinder Bueno, Kinder Czekolada, Kinder Country, 3 bit, różne wafelki, mleczne kulki, itp.
PRZYGOTOWANIE:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, nie wyłączając miksera. Do piany dodawać po jednym żółtku, jeszcze chwilę ubijając.

2. Mąki (ewentualnie z proszkiem do pieczenia) przesiać, wsypać do ubitych jajek i za pomocą szpatułki delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

3. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160-170ºC przez ok. 35-40 minut (do "suchego patyczka").

4. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i nie wyjmując go z formy delikatnie upuścić na kafelki lub drewnianą deskę (z wysokości ok. 30 cm). Wystudzić w temperaturze pokojowej, a gdy wystygnie dopiero oddzielić boki ciasta od formy, przekroić na 3 blaty.

5. Gdy biszkopt stygnie można przygotować krem oraz polewę. Serek mascarpone wraz z Nutellą przekładamy do miski. Całość mieszamy za pomocą miksera na najniższych obrotach tylko do chwili połączenia się składników (inaczej krem może się zważyć). Krem dzielimy na 3 części. Kuwerturę rozpuszczamy w rondelku wg. przepisu na opakowaniu.

6. Pierwszy blat tortu delikatnie nasączamy ponczem herbacianym i smarujemy pierwszą częścią kremu. Przykrywamy go środkowym blatem, który również lekko nasączamy i smarujemy kremem. Na końcu układamy ostatni blat, wierzch i boki tortu smarujemy ostatnią częścią kremu.

7. Boki tortu obficie polewamy schłodzoną kuwerturą (jak na zdjęciu), a wierzch dekorujemy słodyczami. Całość schładzamy przez kilka godzin, a najlepiej przez noc w lodówce. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Ale piękne cudo! Marzenie czekoladoholika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tort wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń