Translate

czwartek, 14 stycznia 2016

Sernik na ciasteczkach Digestive

Pyszny, kremowy sernik na ciasteczkach Digestive - jeden z moich ulubionych. Jest delikatny, idealnie słodki i zawsze wychodzi. Jest dość niski, więc spokojnie można wykonać go z dwóch porcji (wtedy należy go dłużej piec). Najlepszy do niedzielnej kawy. Zapraszam!


SKŁADNIKI: (tortownica 23 cm)
Spód:
  • 225 g ciasteczek typu Digestive (pełnoziarnistych)
  • 75 g roztopionego masła
Sernik:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 220 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 120 g cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Spód: Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksować na piasek, dodać masło i połączyć tak, by całość miała konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka wysypać na spód tortownicy, uklepać i włożyć do lodówki na pół godziny.

Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do momentu połączenia się składników (nie za długo, by masy nie napowietrzyć). Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać.
Sernik piec w nagrzanym piekarniku do 150 st.C przez 45-60 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty z wierzchu. Wystudzić go w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Smacznego!





6 komentarzy:

  1. wygląda przesmacznie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem Ci, że jak na ciasteczkowym spodzie to tylko z Digestives robię- dla mnie się najlepiej sprawdza :)
    i jakiż kremowy ci wyszeł.. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłem podobny spód i był boski :D
    Super sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały serniczek :) ciasteczkowy spód zawsze się sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny przepis wypróbowany! Co prawda chyba trochę poleciałam z tymi podwójnymi porcjami ale jak na mój pierwszy sernik wyszedł pyszny :)

    OdpowiedzUsuń