Translate

wtorek, 15 grudnia 2015

Najlepsze ciasto marchewkowe z kremowym serkiem

Na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć ciasta marchewkowego. Niestety przed Świętami nie mam wolnego, na szczęście ciasto te robi się błyskawicznie, więc zapracowani mogą je przygotować nawet w samą Wigilię. Ciasto najlepiej smakuje z kremowym serkiem, który zrobiłam sama z jogurtu greckiego. Przepis na serek znajdziecie TUTAJ. By wypiek wyglądał okazalej możemy podwoić składniki i piec ciasto kilka minut dłużej. Zapraszam!



SKŁADNIKI: (tortownica 21 cm)

- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju (ja dodaję olej aromatyzowany cytryną i bazylią)
- 2 jajka
- 1 łyżka przypraw korzennych (ew. do piernika)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka startej marchewki (na małych oczkach)

- ok 400 g serka z jogurtów (przepis) lub kanapkowego
- ok. pół szklanki cukru pudru (wg uznania)

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy dwie miski. W jednej łączymy suche składniki, a w drugiej za pomocą widelca roztrzepujemy jajka z olejem. Masę przelewamy do suchych składników, dodajemy marchew i dobrze mieszamy. Całość przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok 35 min. 
Serek dosładzamy cukrem pudrem i mieszamy. Przestudzone ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy połową słodkiego serka, przykrywamy drugim, a na wierzch ciasta wykładamy resztę serka. Całość dekorujemy np. kakaem lub orzechami. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. O nie, obłęd <3 <3 A miałam przestać aż do Świąt tyle wcinać, ale coś czuję że jutro będzie pieczone :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Aromatyczne korzenne, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam marchewkowe! :) dawno nie piekłam i muszę to koniecznie nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! marchewkowe uwielbiam <3 i ten zapach podczas pieczenia <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna propozycja i świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O! marchewkowe wciągam bez opamiętania:)) Zapisuję i piekę niebawem:) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem wielkim fanem marchewki....

    OdpowiedzUsuń