Translate

poniedziałek, 2 listopada 2015

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Zapiekanki zazwyczaj robię z tego co zostało w lodówce i tym razem nie było inaczej. W naczyniu żaroodpornym połączyłam makaron z warzywami i kurczakiem, polałam sosem i zapiekłam pod warstwą żółtego sera. Klasyczne połączenie i bardzo smaczne. Może przepis przyda Wam się na jutrzejszy obiad? Zapraszam! 


SKŁADNIKI:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • brokuł
  • 5 pieczarek
  • 250 g makaronu (penne, wstążki, rurki)
  • sos: 2 serki topione, pół szklanki wody, 10 łyżek śmietany kremówki, sól, pieprz
  • garść startego, żółtego sera
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę, doprawiamy solą/pieprzem i lekko podsmażamy na patelni. Po minucie do kurczaka dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy jeszcze 3 minuty. W międzyczasie w dwóch osobnych garnkach gotujemy al dente (na pół twardo) brokuła i makaron.
Przygotowujemy sos. Podane składniki umieszczamy w misce i dobrze mieszamy, by nie było grudek.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem, wykładamy na nie ugotowany makaron, na makaron kurczaka z pieczarkami, a na wierzchu brokuła. Całość zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok.15-20 minut. Na końcu ściągamy przykrywkę, by ser się zarumienił. Smacznego!


17 komentarzy:

  1. Lubię zapiekanki, Twoja wygląda cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chetnie wypróbuję ten przepis na obiad ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zapiekanka, super pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawiera moje ulubione składniki. Musi być pyszna, aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny widok!
    Wspaniale musiało smakować.

    OdpowiedzUsuń
  6. kooocham makaronowe zapiekanki! :D I do tego z brokułem- lepiej się nie da ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! :) zapiekanki rządzą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie jestesmy po obiadku,dzieci wołały niammmmmmmmmmm.zrobiłam bez pieczarek,nie lubie jak puszczaja spk i barwią na brxydki kolor.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał :) Ze składnikami zawsze można kombinować. Z pieczarkami czy bez i tak pewnie jest pyszna :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał :) Ze składnikami zawsze można kombinować. Z pieczarkami czy bez i tak pewnie jest pyszna :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mnie tylko nurtuje..moze to glupie pytnie,ale dwa opakowania serków topionych czy chodzi o te małe sztuki :)?

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam kilka razy. Zawsze wychodzi przepyszna ☺

    OdpowiedzUsuń