Translate

czwartek, 6 sierpnia 2015

Placuszki z cukinii wg Ewy Wachowicz

Gdybym zrobiła konkurs na najczęściej podawane przeze mnie danie latem, jestem pewna, że placuszki z cukinii by go wygrały. Są świetną alternatywą dla tych ziemniaczanych. To łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, a by tego było mało, składniki latem są bardzo tanie. 
Ostatnio wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz i jestem nim zachwycona. Gorąco Wam go polecam - póki cukinia uśmiecha się do nas ze straganów :) Zapraszam!


SKŁADNIKI:

  • 1 średnia cukinia (lub 2-3 małe)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie posiekany koperek 
PRZYGOTOWANIE:

Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najlepiej użyć do tego robota kuchennego). Lekko ją posolić i odstawić na 10-15 minut by puściła sok. Po tym czasie mocno ją odsączyć z nadmiaru wody.

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do odciśniętej cukinii dodać cebulę, czosnek, jajka, jogurt oraz mąkę. Wszystko doprawić solą i pieprzem (ewentualnie dodać koperek) i dobrze wymieszać, aż składniki się połączą (tu też przyda się robot kuchenny, ale i bez niego nie jest to trudne).

Na dużej patelni rozgrzać olej i łyżką stołową nakładać ciasto, formując płaskie placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące (zimne też są pyszne) z np. sosem czosnkowo-koperkowym lub jogurtem. Smacznego!




6 komentarzy:

  1. O ze smietaną nie robiłam, ale z fetą tak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!
    Zjadlabym z rozkoszą!

    OdpowiedzUsuń
  3. placki z cukinii w sezonie są u mnie dość często na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczne ale nie przesadzać z solą! :)

    OdpowiedzUsuń