Translate

środa, 4 marca 2015

Chrupiący filet z kurczaka w sosie sojowym i sezamie

Kurczaka w sosie sojowym i sezamie przyrządzam wtedy, gdy na na przygotowanie obiadu mam zbyt mało czasu. Danie robi się ekspresowo i tak samo szybko się je zjada. To chyba najlepszy przepis na kurczaka, który tak mi smakuje. Zapraszam!


SKŁADNIKI:
  • pojedyncza pierś z kurczaka 
  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy. Kurczak smakuje najlepiej gdy marynuje się ok. pół godziny. Sezam prażymy przez minutę na suchej patelni (należy go cały czas mieszać by się nie przypalił). Gdy wystygnie mieszamy z mąką, w której obtaczamy kawałki kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso. Po usmażeniu odsączamy je na papierowym ręczniku. Podajemy z ryżem i warzywami. Smacznego!





7 komentarzy: