Translate

czwartek, 19 lutego 2015

Rolada bezowa

Rolada bezowa to jeden z zaskakujących deserów. Delikatna i chrupiąca za razem. Do tego kosmicznie słodka - nie wiem czy jadłam słodszy deser. By tę słodycz przełamać w roladzie zawinęłam bitą śmietanę wraz z sokiem z cytryny i podałam ją z żurawiną. Wyszło pysznie!


SKŁADNIKI: (blacha 45x35 cm)

Beza:
  • 6 białek (ok. 150 g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego białego
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 250 ml śmietanki kremówki
  •  cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na pianę, następnie dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną pianę. Teraz dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, dobrze mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę, wygładzamy. Bezę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 C przez 20-25 minut.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym  na sztywno. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy chwilkę do wymieszania się kremu.
Gorącą bezę delikatnie przekładamy na ściereczkę i ostrożnie zwijamy na kształt rolady. Zostawiamy do wystygnięcia. Gdy wystygnie delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Grubo na środku i cieniej przy brzegach. Bezę ponownie rolujemy i schładzamy w lodówce najlepiej przez noc. Roladę kroimy na plastry. Ja podaję ją posypaną kakao wraz z suszoną żurawiną. Smacznego!


6 komentarzy: