Translate

czwartek, 12 lutego 2015

Churros

Dzisiaj Tłusty Czwartek, z tej okazji mam dla Was przepis na przekąskę, która wyjątkowo mi zasmakowała. To hiszpańskie churros. Są łatwe w wykonaniu, a smakują wyśmienicie. Podaje się je z sosem czekoladowym lub zajada posypane cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu. Przepis podaję w niezmienionej formie, ponieważ takie są najlepsze. Zapraszam!


SKŁADNIKI: (na duży talerz)


-  250 ml wody
- 30 g masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- cukier puder do posypania
- olej do głębokiego smażenia (można użyć smalcu)

PRZYGOTOWANIE:

Wodę, masło, cukier oraz sól umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawiamy do ostudzenia. Teraz do masy dodajemy jajka i dobrze miksujemy. Gdy masa będzie jednolita przekładamy ją do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Masę wyciskamy nad garnkiem bezpośrednio do tłuszczu przecinając poszczególne kawałki natłuszczonymi nożyczkami. Smażymy na złoto z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Rada: churros najlepiej smakują świeże, wtedy są chrupiące i mięciutkie w środku.


Karnawałowe Słodkości!

8 komentarzy:

  1. Piękne!
    To moja wielka słabość...
    Zapraszam na pączka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Może zrobię, ciekawe czy wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna alternatywa dla tradycyjnych pączków! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, tak! Churros z każdym dodatkiem:czekoladą, karmelem, cukrem pudrem. Byle było ich duuuuuużo:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo coś fajnego i innego niż pączki :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę kiedyś w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam churros! Muszę koniecznie zrobić - na własną zgubę ;)

    OdpowiedzUsuń