Translate

środa, 14 stycznia 2015

Ciasto orzechowe z kremem

Jeśli miałabym określić jednym słowem te ciasto pewnie powiedziałabym, że jest genialne. Słodycz orzechowego kremu przełamują słone krakersy, które z dwoma orzechowymi blatami tworzą wspólną, pyszną całość. Ciasto nie wymaga talentu cukierniczego (którego zresztą nie mam). Robi się je przyjemnie, a jeszcze przyjemniej zjada. Idealne na specjalną okazję (było moim ciastem urodzinowym). Ale polecam je do weekendowej, relaksującej kawy. Zapraszam!

Przepis pochodzi z bloga coolinarny

SKŁADNIKI: (na dużą blachę)

Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki bułki tartej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich + 0,5 szklanki mleka
- 300 g masła (1,5 kostki)
- 1,5 łyżki mąki pszennej
-  2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 0,5 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 0,25 szklanki likieru mlecznego (może być kawowy, orzechowy, czekoladowy)

Dodatkowo:
- 2 paczki słonych krakersów
- starta czekolada do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Orzechy mieszamy w misce z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Do osobnych misek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli), następnie dodajemy do nich stopniowo żółtka i cukier ubijając na kremową masę. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać do masy orzechy, miksując tylko do momentu wymieszania się. Teraz masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy, a do drugiej łyżkę mąki i również mieszamy. Ciasta wykładamy na dwie osobne, duże blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175C przez 20 minut. Studzimy.

Krem:
Orzechy zalać w garnku połową szklanki mleka, gotować aż masa zgęstnieje ciągle mieszając, wystudzić. W połowie szklanki mleka (z tego pół litra) rozpuścić mąki, cukier i żółtka. Pozostałe mleko zagotować po czym dodać mieszankę mąk (tak jak przygotowuje się budyń) ciągle mieszając. Pod koniec dodać papkę orzechową, wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu dodać likier.
Masło utrzeć na puch, dodać do niego masę orzechową i dokładnie wymieszać.
Na blasze układać kolejno: ciemny biszkopt, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, jasny biszkopt, masa, starta czekolada.
Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Smacznego!

Karnawałowe Słodkości!

10 komentarzy:

  1. to musi być wyjątkowe ciacho.. <3 dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu urodzinową rozpustę miałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam orzechowe kremy! Ciasto idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale!
    Poproszę teraz kawałek do kawy...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda znakomicie :)
    Najlepsze życzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, co za ciacho! kocham słodko-słone połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam :) Jakie wymiary blachy są na to ciasto ?
    z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, wydaje mi się, że duża, tradycyjna blacha ma wymiar 25 x 36 cm. Niestety jestem w pracy, więc nie mogę jej dokładnie zmierzyć. Pozdrawiam :)

      Usuń