Translate

sobota, 6 lipca 2013

Spagetti z sosem pomidorowym i mięsnymi kulkami

Gdy tylko zauważyłam ten przepis na blogu Limonki od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Pyszne danie, o wiele smaczniejsze od zwykłego makaronu z mięsem mielonym. Wspaniała alternatywa - polecam!



SKŁADNIKI:

- makaron spagetti
Kulki mięsne:
- 20 dag mięsa mielonego (u mnie łopatka)
- jajko
- 1-2 łyżki kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- pęczek bazylii
- sól, pieprz, olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- pomidory w puszce (lub świeże bez skórek)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki bulionu
- sól, pieprz, łyżka oliwy (u autorki: kmin rzymski, kolendra i peperoncino)
- do posypania tarty ser

PRZYGOTOWANIE:

Natkę, bazylię  i czosnek siekamy. Wszystkie składniki na kulki mieszamy i odstawiamy na kwadrans do lodówki. Po tym czasie formujemy małe kuleczki. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy je z każdej strony. Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy. Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie dwie minuty. Dodajemy pomidory i bulion oraz doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i wkładamy do "pykającego" sosu kulki mięsne. Gotujemy ok. 5 minut po czym dodajemy do nich makaron i dobrze mieszamy. Podajemy posypane tartym serem. Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki "włoski styl" :) Ale dobrze, że olej "spolsczony" tzn zwykły (zakładam że rzepakowy) a nie oliwa z oliwek - ta druga się za szybko przypala i osobiście ubolewam nad faktem, że tak wiele osób próbuje na niej smażyć. Olej rzepakowy lepiej znosi wysokie temperatury :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, smaże głównie na oleju rzepakowym, który ma największą temperaturę spalania :)

      Usuń
  2. Super, również uwielbiam takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny obiadek:) proste i dobre;)

    OdpowiedzUsuń
  4. strasznie kojarzy mi się z filmem "Zakochany kundel", poza tym to strasznie ładnie wygląda :)
    Musze kiedyś też tak spróbować;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetnie sfotografowałaś swoje danie. Czuję jak pachnie. I cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam cieplutko:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mi znów Twoje bardziej się podobają :)) Dziękuję za przepis :*

      Usuń
  6. Bardzo lubię spaghetti z mięsnymi klopsikami. To wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tak dawno nie robiłam spaghetti...

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzien bez makaronu to dzien stracony :) Mysle ze tak mowia wszyscy wyznawcy Latajacego Potwira Spaghetti :) Ja makaron uwielbiam, a spaghetti to dla mnie kwintesencja makaronowatosci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszności :) dawno nie jadłam spaghetti :D

    OdpowiedzUsuń