Translate

niedziela, 6 stycznia 2013

Schabowe roladki z fetą i boczkiem

Po wielkim remoncie kuchni w końcu wracam do gotowania. Od kilku dni żyliśmy na kanapkach, więc dzisiejszy obiad smakował nam jak nigdy! Nawet sobie nie zdawałam sprawy jak ciepły posiłek jest ważny podczas każdego dnia. Na szczęście nasze dni wracają do normy - do następnego remontu :)

Dziś chciałam Wam polecić pomysł jak zmienić sposób podania schabu, by się nam nie znudził. Roladki są pyszne, na ciepło i na zimno. Można je przygotować na obiad i na wystawną kolację ze znajomymi. Idealne na imprezę. A smak! Sami musicie spróbować! Zapraszam!


SKŁADNIKI: (na dwie osoby)

- 2 duże plastry schabu
- kilka plasterków sera feta
- kilka plasterków wędzonego boczku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- olej do smażenie
- na panierkę: jajko, mąka, bułka tarta

PRZYGOTOWANIE:

Plasterki boczku smązymy na suchej patelni aż się zezłocą. Studzimy na papierowym ręczniku. Każdy plaster schabu cienko rozklepujemy, oprószamy ziołami prowansalskimi, pieprzem i lekko solą (o ile wasza feta nie jest zbyt słona). Na mięsku ukladamy plasterki fety lekko rozsmarowując oraz usmażony boczek. Zwijamy w roladki - jeśli trzeba używamy wykałaczek. Panierujemy w kolejności: mąka, rozkłócone jajko, bułka tarta. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem aż się zezłocą. Smacznego!


16 komentarzy:

  1. na pewno wypróbuję, brzmi fajnie, mam nadzieję, ze mojemu szanownemu też zasmakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem tego pewna, mój mąż był zachwycony :)

      Usuń
  2. pyszności:) uwielbiam różne roladki - drobiowe i schabowe:D

    OdpowiedzUsuń
  3. na początku myślałam, że to krokiet - rewelacyjny pomysł na schab, na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z czystym sumieniem :) zamiast boczku można dodać podduszony szpinak, też jest pysznie! :)

      Usuń
  4. fajna alternatywa dla zwykłego schabowego :) też tak lubię mięsko zwijać :) pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamieniam schab na piersi z kurczaka i obiad, jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie zawijane mięsko na obiad :) Świetne urozmaicenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne te roladki :-) muszę koniecznie wypróbować!
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie robiłam nigdy z takim nadzieniem kotlecików, fajne są! Muszę wypróbować, ciekawa jestem smaku :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie przepisy na smaczne jedzonko są tortura dla mojego wygłodniałego dziś żołądka ;)
    Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają mega apetycznie, uwielbiam takie roladki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za podzielenie się pomysłem. Właśnie wróciłam ze sklepu i kupiłam boczek do tych roladek. Jeszcze dziś zamierzam się nimi zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł na roladki na pewno wypróbuje

    OdpowiedzUsuń