Translate

czwartek, 7 marca 2019

Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym i czekoladą

Kolejna propozycja na zdrowe łakocie. Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego i czekolady. Szybki i łatwy pomysł na coś pysznego do kawy. Zapraszam :)


SKŁADNIKI:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 150 g masła orzechowego
  • 100 g miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii
  • 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
  • 1 szczypta soli (pominąć, jeśli masło orzechowe jest solone)


PRZYGOTOWANIE:

1. Ciecierzycę należy opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Z laski wanilii wydłubać nożykiem ziarenka, a czekoladę pokroić lub pokruszyć.

2. W misce umieścić wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady i zmiksować za pomocą ręcznego blendera (lub malaksera).

3. Do masy dodać pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszać.

4. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180 st. C.

5. Ciastka najlepiej formować zwilżonymi rękoma. Łyżką nabrać ciasto, uformować w dłoniach kulkę, a następnie umieścić ją na papierze do pieczenia. Kulki spłaszczamy dłonią, by powstały ciastka.

6. Ciastka pieczemy 20 minut, aż się zarumienią, następnie schładzamy. Smacznego! :)



4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie jak na zdrowe ciasteczka! Przepis na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najsmaczniejsze czekolady deserowe znalazłem w manufakturaczekolady.pl, niezmiernie polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. o super, fajny pomysł na ciacha bezglutenowe :)

    OdpowiedzUsuń