Translate

czwartek, 7 stycznia 2016

Sałatka śledziowa warstwowa

Nie wiem czy też tak macie, ale ja na śledzie muszę mieć smak. Inaczej nie zjem. I to nie to, że nie lubię, po porostu jak nie mam na nie ochoty to ich nie dotknę nawet widelcem. Do wyjątków należy ta sałatka. Bardzo mi smakuje, rodzinie zresztą też i chyba dlatego tak szybko znika ze stołu. Zapraszam po przepis.


SKŁADNIKI:

  • tacka śledzi w oleju
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie ziemniaki 
  • 3 średnie buraki
  • 3 jajka na twardo
  • średni słoik majonezu
  • 10 dag startego, żółtego sera
  • sól, pieprz, suszona zielona pietruszka

PRZYGOTOWANIE:

W osobnych garnkach gotujemy w mundurkach ziemniaki i buraki. Gdy będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Warzywa obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Jajka trzemy na grubych oczkach, a odcedzone śledzie w paseczki.

Na dnie miski (najlepiej szklanej) wykładamy śledzie, a na nie cebulę. Teraz całość smarujemy połową majonezu. W następnej kolejności wykładamy ziemniaki i buraki - każdą warstwę warzyw lekko oprószamy solą i pieprzem. Całość smarujemy resztą majonezu. Na koniec wykładamy jajka, a na nie ser. Całość posypujemy suszoną pietruszką.
Sałatka najlepiej smakuje gdy się schłodzi przez noc w lodówce.

Rady : Ziemniaki i buraki można zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku, średniej wielkości warzywa piec przez ok. godzinę. Sałatkę można wyłożyć do mniejszych słoiczków i podarować w prezencie. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. taaak! Dokładnie mam tak samo :O Jak nie ma smaka to żadne mi nie siądą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna sałatka i efektowna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowita sałatka :) ja również twierdzę, że śledzie muszą być dobrze zrobione, a dwa musi mnie na nie najść.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio smakują nam śledzie z suszonymi śliwkami, miodem, octem jabłkowym i przyprawami korzennymi. ;) Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, u mnie podobnie, muszę mieć ochotę na śledzie :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń