Translate

sobota, 18 lipca 2015

Tzatziki z serkiem wiejskim

Żar leje się z nieba, ale nie narzekam - wolę upały niż pochmurne i deszczowe dni. Co prawda w takie dni nie chce nam się jeść, marzymy tylko o basenie z zimną wodą lub wentylatorze, który ukoi nasze ciała... No ale coś zjeść trzeba. Taka pogoda sprzyja grillowaniu, a jak mięsko z grilla to i dobry sos się przyda. Proponuję Wam dzisiaj nasz ulubiony dodatek do dań z grilla - tzatziki, ale zrobiony na serku wiejskim - tym granulowanym. Zapraszam!


SKŁADNIKI:
  • 400 g serka wiejskiego 
  • ogórek zielony (średni lub długi)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Ogórek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy go na chwilę po czym mocno odciskamy go z nadmiaru wody. Do miski przekładamy serek wiejski, odsączony ogórek, przeciśnięte ząbki czosnku i dobrze mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Do sosu pasuje posiekany, świeży koperek. Można go dodać według uznania. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. ciekawe... na serku wiejskim... takich jeszcze nigdy nie widziałam ;-) spróbuję przy kolejnym grillu

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny dodatek do potraw z grilla i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne tzatziki, z serkiem wiejskim nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o ciekawy pomysł na połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tzatziki uwielbiamy pod każdą postacią:)
    a z pogodą mam tak samo- wolę upał niż brzydką pogodę, a ta nam sie na dzisiaj zapowiada

    OdpowiedzUsuń
  6. Zauważyłam u siebie, że im wyzsza temperatura za oknem wtedy ja przygotowuję dania z piekarnika- moze dlatego, że wrzucam do pieca i idę na taras, a obiad robi sie sam. Taki dodatek do rybki np. pasowałby wysmienicie. świetnie podmieniłaś serek - z checią zrobię taki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich tzatzików jeszcze nie próbowałam. Ten serek jest intrygujący. Myślę, że nawet jako czekadełko smakuje świetnie:)

    OdpowiedzUsuń