Translate

poniedziałek, 15 października 2012

Marynowane podgrzybki

Nasza piękna, nawet złota jesień w tym roku jest dość szczodra w grzyby. W całym domu nimi pachnie. Jedne się marynują, inne suszą, parę się mrozi, a pozostałe są jedzone na bieżąco. Och oby ten czas trwał wiecznie! Muszę się pochwalić, że wczoraj znalazłam dwa piękne prawdziwki - niestety po rozkrojeniu znalazłam tam życie - ruszające się - skutkowało to wykrojeniem większej połowy, no ale cóż, każdy ma prawo jeść :)

Dziś zapraszam Was na pyszne marynowane podgrzybki, niestety nie podam dokładnych receptur, ponieważ przygotowuję je na oko i wg. gustu.


SKŁADNIKI:
- podgrzybki
- cebula
- woda
- ocet
- sól
- cukier
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- biała gorczyca

PRZYGOTOWANIE:

Grzybki czyścimy i dokładnie myjemy. Obgotowujemy w osolonej wodzie (ok. 15 min.) z dodatkiem 2 łyżek octu - sprawi on, że grzyby nie będą ciemnieć. Odcedzamy. Przygotowujemy marynatę. Do garnka wlewamy wodę i ocet w zależności 3 szklanki wody na jedną octu, dodajemy nie całe pół szklanki cukru i 2-3 łyżeczki soli oraz cebulę pokrojoną w piórka. Oczywiście próbując oceniamy czy zaprawa nam odpowiada. Zagotowujemy ją i dodajemy nasze grzybki. Gotujemy ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy słoiki, które należy wygotować/wyparzyć. Do każdego dodać liść laurowy, 2-3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu i łyżeczkę gorczycy. Ugotowane grzyby natychmiast przełożyć do słoików wraz z zalewą, szczelnie zamknąć i od razu odwrócić wieczkiem do dołu. Tak zostawić do czasu aż wystygną i gotowe :) Smacznego!

Domowy Wyrób

17 komentarzy:

  1. Idealne przetwory na zimę. Życie lubi być w grzybkach i nic się na to nie poradzi. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowej roboty marynowane grzybki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak Ci zazdroszcze takiej wycieczki na grzyby - w tym roku musze sie obejść kupnymi, ale marynowanie bedzie własne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale zazdroszczę tych grybków. Marzy mi się grzybobranie. Byłam w lesie w ten weekend ale nie udało mi się nic znaleść. Może następnym razem, bo z chęcią postawiłabym na pułce takie słoiczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz uzbroić się w cierpliwość, nam na początku też nie szło zbyt łatwo!

      Usuń
  5. Ależ piękne te grzyby!!!!
    Moja mama też ma dużo w tym roku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam marynowane grzybki :) Szkoda że jeszcze nie byłam na grzybobraniu w tym roku

    OdpowiedzUsuń
  7. Marynowanie grzybków należy raczej do mojej mamy i przyznam szczerze, że pojęcia nie mam, jak je robi, ale wyglądają podobnie do Twoich :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie grzybki! :)) co roku dostaje słoiczki od babci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj takie do wódeczki jak najbardziej :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam grzyby. Zbyt często je niestety jadam;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te składniki to tak "na oko", czy są jakieś wypróbowane proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie w przepisie jest receptura jaką stosuję, jednak nie jestem w stanie powiedzieć na ile grzybów/słoików ona wystarczy. Więc zawsze robię jedną lub dwie porcje i w razie konieczności przygotowuję ponownie zaprawę :)

      Usuń