Translate

niedziela, 25 listopada 2012

Pierś z gęsi w czerwonym winie

Dostałam od mamy świeżą gęś. Nie za bardzo wiedziałam jak się za nią zabrać, ale mama zdradziła mi najważniejszą tajemnicę - jak gęś przyprawić. Uwierzcie mi to połowa sukcesu :) Można ją upiec i nie dodawać wina - tak też jest pyszna. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

- duża świeża pierś z gęsi
- dobrej jakości czerwone wino
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- otarty majeranek Prymat,
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pierś myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie 18h). Mięso opiekamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu aż się ładnie zezłoci. Jak dla mnie już wtedy było pyszne. Dodatkowo podlałam je szklanką wina i dusiłam 10 min. Gdy gęś była gotowa wyciągnęłam ją by odpoczęła a sos z wina zredukowałam. Podawać z ulubionymi dodatkami i winem, na którym się gęś dusiła. Smacznego!


17 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis:) w tej wersji to i kaczka by się fajnie sprawdziła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękna! wygląda bardzo soczyście a sos z czerwonego wina to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smakowicie wyglada... pozycze sobie przepis jak pozwolisz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej! Dawno nie robiłam gąski ... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dla mnie to był pierwszy raz, ale pewnie nie ostatni :)

      Usuń
  5. Tak szczerze to też JESZCZE nie robiłam gęsi, nie znam tego mięska za bardzo;) ale Twoje wygląda smacznie i baaaardzo soczyście:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też, niestety gęsi jeszcze nie robiłam ale wygląda super apetycznie więc się wreszcie chyba skuszę....:)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny moment na gęsinę. A pomysł z czerwonym winem - genialny. Już się cieszę na niedzielną zabawę w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co to za smakowita sałatka leży na talerzu ?
    Wygląda jak biała kapusta ! Mam na nią ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie to poszatkowana biała kapusta, posolona by zmiękła. Przyprawiona pieprzem i ziołami z majonezem. Jest pycha :)

      Usuń
  9. Czy zamiast wina można dodać śliwowicę? I w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, na dwie piersi można dodać ok. 100 ml śliwowicy, podgrzewać ją by wyparowała i zostawiła po sobie wspaniały aromat :d

      Usuń