Translate

poniedziałek, 3 września 2012

Cynamonowe, zakręcone drożdżówki

Już dawno miałam ochotę na coś słodkiego i z cynamonem. Przepisów jest tak wiele, że nie wiedziałam co wybrać! Padło na szwedzkie bułeczki z bloga Codojedzenia. Niestety nie mogłam dostać cukru perłowego, więc zastąpiłam go cukrem-pudrem. 
I tak są pyszne!


SKŁADNIKI: (ok. 20 szt.)

2,5 dag drożdży
7,5 dag masła 
1 szklanka mleka
10 dag cukru 
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego kardamonu
3 szklanki mąki

Nadzienie: 
5 dag masła 
10 dag cukru (pudru)
2 łyżeczki  mielonego cynamonu
1 jajko do posmarowania bułeczek



PRZYGOTOWANIE:

Roztop masło i dodaje mleko. W misce utrzyj drożdże z cukrem i zalej masłem z mlekiem. Dodaj mąkę z solą i wyrabiaj do gładkości. Miskę przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia - ma podwoić objętość (zostawiłam na 1,5godz.). Utrzyj masło z cukrem  i cynamonem. Rozwałkuj ciasto na stolnicy na kształt prostąkąta (ok. 3mm grubości) i wysmaruj je przygotowanym nadzieniem. Zwiń prostokąt w rulon i pokrój na ok. 2 cm kawałki. Ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i pozstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. pół godziny. Piecz w nagrzanym piekarniku do 250st.C przez 10 min. Smacznego!

Smakołyki na piknikiZ dziećmi i dla dzieci

14 komentarzy:

  1. Cynamonowe pyszności, mam ochotę na takie bułeczki już od dłuższego czasu :)
    Dziękuję pięknie za nominację, zaraz dopiszę Cię do nominujących http://blissfulbreakfast.blogspot.com/2012/08/kojacy-waniliowy-sernik.html
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają. :) Kuszą mnie na blogach już od dawna, z chęcią bym takiej spróbowała.
    Dziękuję Ci też bardzo za nominację. : Brałam udział w tej zabawie, ale dopiszę Cię oczywiście do listy nominujących. :) Naprawdę bardzo mi miło.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na początku dziękuję za nominację, to naprawdę miłe z Twojej strony! :) Uwielbiam cynamon i drożdżówki, razem jeszcze ich nie łączyłam. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne wyszły ci te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają! Jak z jakiegoś katalogu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszę jak wołają do mnie z tego zdjęcia :) Bombowo wyglądają, muszę spróbować, bo przepis prosty i nie szarpnie mojego portfela zbytnio :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepysznie się prezentują, alez bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze takie zrobić, ale drożdzowe ciasto mnie nie lubi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak zawsze mówiłam, ale te jest bardzo łatwe, szczerze polecam! :)

      Usuń
  9. Kurczę a ostatnio miałam resztę drożdży i miałam je robić, w końcu drożdże się wyrzuciło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to często bywa, ja co idę do sklepu to kupuję nowe, bo wiem, że te co ostatnio zakupiłam już są po terminie :)

      Usuń
  10. Widzę ,że nie tylko ja wpadłam na pomysł upieczenia drożdżowych ślimaczków:)
    Mój jest już zapakowany do pojemnika śniadaniowego na jutrzejszy dzień:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na bloga:)
    Wpadnij:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pycha jadłam:)

    OdpowiedzUsuń