Pyszny i szybki pomysł na obiad to moja specjalność. Połączenie kurczaka z pieczarkami i paprykowo - śmietanowym sosem nie może nie smakować. Danie podane z brązowym ryżem jest syte, ale też lekkie dla brzuszka - co jest ostatnio dla mnie dość istotne. Myślę, że i Wam zasmakuje. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (porcja: 2 osoby)
- pojedynczy filet z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- pół czerwonej papryki
- 6-8 średnich pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1 łyżka oleju
- 150 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 2 łyżki octu balsamicznego lub winnego
- 50 ml śmietanki kremówki
- sól, świeżo mielony pieprz
- ugotowany ryż do podania
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i z papryką kroimy w kosteczkę. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mieloną paprykę, a po minucie dodajemy paprykę i pieczarki.
Po 2 minutach wlewamy ocet, a gdy wyparuje wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka i jeszcze chwilkę gotujemy. Przed podaniem całość mieszamy ze śmietanką, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Smacznego!
Pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda zacnie, smakuje zapewne cudownie, ale proszę... ludzie nie nazywajcie czegoś określeniami, które nie są adekwatne... Strogonoff (strogonow) to pokrojona polędwica a nie kurczak. Z kurczaka to może być np. potrawka.
OdpowiedzUsuńjak już to Stroganow
Usuńja również wolę lżejsze dania :) pyszny gulasz :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo apetycznie! :) Popieram jak najbardziej zamianę składników na lżejsze i zdrowsze! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wersję drobiową! coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńSmakowite:)
OdpowiedzUsuńJak zwał tak zwał..wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńczyli mięsa nie podsmażamy ?
OdpowiedzUsuńNie :)
Usuń