Pyszny, kremowy sernik na ciasteczkach Digestive - jeden z moich ulubionych. Jest delikatny, idealnie słodki i zawsze wychodzi. Jest dość niski, więc spokojnie można wykonać go z dwóch porcji (wtedy należy go dłużej piec). Najlepszy do niedzielnej kawy. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (tortownica 23 cm)
Spód:
- 225 g ciasteczek typu Digestive (pełnoziarnistych)
- 75 g roztopionego masła
Sernik:
- 500 g sera z wiaderka
- 220 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 120 g cukru (najlepiej drobnego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie: 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z laski wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Spód: Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksować na piasek, dodać masło i połączyć tak, by całość miała konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka wysypać na spód tortownicy, uklepać i włożyć do lodówki na pół godziny.
Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do momentu połączenia się składników (nie za długo, by masy nie napowietrzyć). Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać.
Sernik piec w nagrzanym piekarniku do 150 st.C przez 45-60 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty z wierzchu. Wystudzić go w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Smacznego!
wygląda przesmacznie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Powiem Ci, że jak na ciasteczkowym spodzie to tylko z Digestives robię- dla mnie się najlepiej sprawdza :)
OdpowiedzUsuńi jakiż kremowy ci wyszeł.. :)
Robiłem podobny spód i był boski :D
OdpowiedzUsuńSuper sernik :)
wspaniały serniczek :) ciasteczkowy spód zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis wypróbowany! Co prawda chyba trochę poleciałam z tymi podwójnymi porcjami ale jak na mój pierwszy sernik wyszedł pyszny :)
OdpowiedzUsuń