Jako, że bardzo lubię ten przepis postanowiłam go lekko, nawet bardzo lekko zmodyfikować i zamiast jabłek dodać truskawki, na które teraz jest sezon. Myślę, że każde owoce w tym połączeniu będą pyszne. Zapraszam!
SKŁANIKI: (blacha 25x25cm)
- 30-40 dag truskawek
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao w proszku
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. W misce ubijamy jajka z cukrami na puszystą pianę. Resztę suchych składników mieszamy i dodajemy po troszce do jajek ciągle miksując. Następnie dodajemy do masy olej, gdy wszystko się połączy wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170*C z termoobiegiem przez ok. 45min. Smacznego :)
o wow, takie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPuszyste i truskawkowe!
OdpowiedzUsuńPysznie.
Polecam, jest pyszne!
Usuńna pewno pyszne, takie połączenia lubię
OdpowiedzUsuńFajne połączenie, z truskawkami nie robiłam takiego ciacha:)
OdpowiedzUsuńNic starconego, jest bardzo szybkie w przygotowaniu :)
Usuńmniaaam:)
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńTeż lubię to ciasto z jabłkiem. Kojarzy mi się z jesienią. Ale wersja truskawkowa jest absolutnie letnia. Podziwiam za pomysłowość:)) I myślę o wersji z wiśniami.
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) skusiłabym się:D
OdpowiedzUsuńprosty przepis :) szkoda, że wcześniej nie znałam ;)
OdpowiedzUsuńwygląda lekko i smacznie:) dodatek truskawek idealnie pasuje do kakao:)
OdpowiedzUsuńto musiało smakować obłędnie:) przepiękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam to ciast 2 raz!!! Wyszło pięknie a smakuje wyśmienicie!!! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał! Pozdrawiam i smacznego! :)
Usuń