Zapiekanki zazwyczaj robię z tego co zostało w lodówce i tym razem nie było inaczej. W naczyniu żaroodpornym połączyłam makaron z warzywami i kurczakiem, polałam sosem i zapiekłam pod warstwą żółtego sera. Klasyczne połączenie i bardzo smaczne. Może przepis przyda Wam się na jutrzejszy obiad? Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka
- brokuł
- 5 pieczarek
- 250 g makaronu (penne, wstążki, rurki)
- sos: 2 serki topione, pół szklanki wody, 10 łyżek śmietany kremówki, sól, pieprz
- garść startego, żółtego sera
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Kurczaka myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę, doprawiamy solą/pieprzem i lekko podsmażamy na patelni. Po minucie do kurczaka dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy jeszcze 3 minuty. W międzyczasie w dwóch osobnych garnkach gotujemy al dente (na pół twardo) brokuła i makaron.
Przygotowujemy sos. Podane składniki umieszczamy w misce i dobrze mieszamy, by nie było grudek.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub olejem, wykładamy na nie ugotowany makaron, na makaron kurczaka z pieczarkami, a na wierzchu brokuła. Całość zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok.15-20 minut. Na końcu ściągamy przykrywkę, by ser się zarumienił. Smacznego!
Lubię zapiekanki, Twoja wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńCudowna,uwielbiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńchetnie wypróbuję ten przepis na obiad ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Świetna zapiekanka, super pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńZawiera moje ulubione składniki. Musi być pyszna, aż zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny widok!
OdpowiedzUsuńWspaniale musiało smakować.
kooocham makaronowe zapiekanki! :D I do tego z brokułem- lepiej się nie da ;)
OdpowiedzUsuńmniam! :) zapiekanki rządzą :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie jestesmy po obiadku,dzieci wołały niammmmmmmmmmm.zrobiłam bez pieczarek,nie lubie jak puszczaja spk i barwią na brxydki kolor.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał :) Ze składnikami zawsze można kombinować. Z pieczarkami czy bez i tak pewnie jest pyszna :) Pozdrawiam
UsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał :) Ze składnikami zawsze można kombinować. Z pieczarkami czy bez i tak pewnie jest pyszna :) Pozdrawiam
UsuńRewelacja :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńmnie tylko nurtuje..moze to glupie pytnie,ale dwa opakowania serków topionych czy chodzi o te małe sztuki :)?
OdpowiedzUsuńSerki topione w kostce. Można dać mniej wg gustu.
UsuńRobiłam kilka razy. Zawsze wychodzi przepyszna ☺
OdpowiedzUsuń