Dziś przedstawiam Wam przepis na rozgrzewającą zupę krem z kukurydzy, którą przyrządzicie w kilka minut. Połączenie słodkiej i kremowej kukurydzy ze smakiem wędzonej papryki oraz pikantnej chilli zasmakuje każdemu. Zapraszam.
- 2 puszki kukurydzy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- papryka chilli (wg gustu)
- mielona wędzona papryka
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- dodatkowo: popcorn
PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu - najlepiej robić to w garnku z grubym dnem. Następnie dodajemy imbir oraz posiekany czosnek i chilli (ilość w zależności od jej ostrości i upodobań), chwilkę smażymy.
2. Do cebuli dodajemy odsączoną kukurydzę, całość smażymy jeszcze 5 minut. Proces ten doda kukurydzy wyjątkowego smaku.
3. Kukurydzę zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 min aż kukurydza zmięknie.
4. Zupę doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem, a następnie miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Gorącą zupę podajemy posypaną popcornem. Smacznego :)
Dzięki tej przygotowałem pyszną zupę krem z kukurydzy, która zrobiła furorę na moim stole!
OdpowiedzUsuń