Jeśli buraczki kojarzą się Wam tylko z barszczem i botwinką to chciałabym Wam dorzucić jeszcze jeden pomysł na pyszne wykorzystanie tego wspaniałego warzywa. Zupa krem z buraków - gęsta, pożywna i rozgrzewająca. W sam raz na jesienne wieczory. Zapraszam po przepis.
- 1 kg buraków
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- pół natki pietruszki
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 800 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- ocet winny do smaku
- sól, pieprz i cukier do smaku
- gęsty jogurt lub śmietana
- uprażone ziarna słonecznika
- kilka gałązek tymianku
PRZYGOTOWANIE:
1. W garbku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przeciśnięty czosnek.
2. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy z natką do garnka z czosnkiem.
3. Całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 15 minut), po czym wyciągamy natkę pietruszki, liść laurowy i ziele angielskie.
4. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy ją solą, pieprzem, cukrem i octem.
5. Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany, posypaną uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i listkami tymianku.
Super, ta zupa ma obłędny kolor, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa zimę będzie idealna :)
OdpowiedzUsuń