Pieczone skrzydełka w pikantnej i bardzo aromatycznej marynacie to pomysł na łatwą i pyszną przekąskę. Skrzydełka można przygotować dzień wcześniej, by się dobrze w marynacie przeleżały, a upiec przed samym podaniem. Ja skrzydełka dzielę na pół, by były na jeden kęs i łatwiej było je zjeść. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki musztardy (lubię sarepską lub rosyjską)
- 3 łyżeczki cukru muscovado lub miodu
- 2 łyżki oleu
- 2 łyżki wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
PRZYGOTOWANIE:
1. Skrzydełka należy umyć, osuszyć i odkroić od nich lotki (można je zostawić i zamrozić na wywar do zupy). Ja skrzydełka dodatkowo kroję na pół, by były łatwiejsze do zjedzenia.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do niego resztę składników marynaty, wymieszać.
3. Do marynaty dodać skrzydełka, wymieszać i odstawić do lodówki. Skrzydełka najlepiej przygotować kilka godzin lub nawet dzień wcześniej.
4. Skrzydełka ułożyć na blasze i piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C przez ok. 45 min. Smacznego!
Świetnie wyglądają :) Na pewno muszą dobrze smakować
OdpowiedzUsuń