Parfait, czyli francuski deser składający się w oryginale z ubitych żółtek wraz z cukrem oraz ubitą śmietanką. Ja dziś przygotowałam Parfait o smaku chałwy. Pominęłam surowe żółtka, których nie wolno jeść kobietom w ciąży, a zamiast nich użyłam serka mascarpone.
Jeśli lubicie dobrą chałwę, nie taką zwykłą ze sklepu, a taką tradycyjną, wytwarzaną z dobrych jakościowo składników mogę Wam polecić źródło, gdzie ową chałwę można dostać. Mianowicie na stronie http://www.chalwiarnia.pl/ zamówicie tradycyjną i godną uwagi chałwę prosto z Grecji. Miałam przyjemność wypróbować chałwę z czekoladą i orzechami, która skradła moje serce oraz waniliową, z której powstało moje Parfait. Nigdy nie jadłam lepszej chałwy :) Bogata oferta tychże słodkości sprawi, że każdy znajdzie tam coś dla siebie. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 250 g chałwy waniliowej
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 30-50 g cukru
- mango
PRZYGOTOWANIE:
1. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić wraz z cukrem.
2. Ręcznym blenderem szybko połączyć serek mascarpone z pokruszoną chałwą.
3. Masę chałwową połączyć z ubitą śmietanką i wyłożyć do formy. Ja użyłam formy do keksa, którą uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia. Całość mrozimy przez 5 godzin.
4. Mango obieramy i miksujemy na gładki mus. Na talerzykach wykładamy łyżkę musu oraz porcję Parfait. Smacznego!
przepyszny deser :)
OdpowiedzUsuńPiekne parafinki :)
OdpowiedzUsuńSuper, prosty przepis i wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam na urodziny, ciekawe smaki- wszystkim bardzo smakowało.
OdpowiedzUsuńDopominają się cały czas, żebym jeszcze zrobiła:)