Pyszne, letnie ciasteczka, których przygotowanie zajmuje 2 minuty, a radości z ich jedzenia jest co niemiara. Wspaniale się sprawdzą na słodkie śniadanie wraz ze szklanką mleka lub jako deser. My zjedliśmy je w mgnieniu oka i bez okazji. Trzeba na nie uważać, ponieważ wciągają :)
SKŁADNIKI:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 op. serka Almette Fruit z jagodą i maliną (lub inny)
- 120 g borówek amerykańskich
- 20 ml mleka
- cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Ciasto rozwijamy, układamy na blacie i smarujemy serkiem na całej powierzchni z jednej strony. Teraz na stronę posmarowaną serkiem układamy równomernie borówki i zwijamy ciasto w długi rulon.
Powstały rulon kroimy na 2-3 cm kawałki. Na blasze układamy papier, w który zawinięte było ciasto francuskie, a na nim układamy nasze "zawijaski" w niewielkich odległościach. Każde ciastko smarujemy mlekiem i pieczemy 25-30 min, aż się ładnie zarumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i już! :) Smacznego!
Super pomysłowe :) Pysznie no i nieskomplikowane.
OdpowiedzUsuńSuper pyszny i łatwy przepis! Planuje go wypróbować w weekend.
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciastka :) Lubię borówki :)
OdpowiedzUsuńidealne jako ratunek gdy ma sie napad na słodkie :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa błyskawiczny przepis na nieziemską przyjemność.
OdpowiedzUsuńKrótko i pięknie:))
Właśnie się zajadamy - pyszne!
OdpowiedzUsuń